Svet
936 ogledov

Nenavadna najdba tik ob slovenski meji

brazdasti kit Plavi svijet
Potapljač na Tržaškem je v petek odkril 13 metrov dolgega poginulega kita. Do nepričakovanega odkritja trupla morskega sesalca je prišlo pod pomoli pristana pri Sv. Roku v Miljah, je poročal tržaški Primorski dnevnik.

Potapljač je o prisotnosti poginulega kita obvestil Miramarski morski rezervat, ki je ugotovil, da gre za primerek brazdastega kita.

Razlog za pogin najdenega kita zaenkrat ostaja neznan, kot pa so navedli pri Miramarskem morskem rezervatu, je žival verjetno poginila pred največ tednom dni.

Na severni polobli brazdasti kiti zrastejo do 22 metrov in pol in dosežejo težo okoli 50 ton. To je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju. Raziskovalci ga v severnem Jadranu opazijo v povprečju na vsakih nekaj let.

Njihovi vrstniki na južni polobli lahko dosežejo do 26 metrov dolžine in 80 ton. O teh živalih je sicer še veliko neznanega.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.