Svet
23 ogledov

Nevarna bakterija že na Balkanu?

V britanskih bolnišnicah imajo vse več primerov sicer vsakdanjih bakterij, ki so Žurnal24 main
Črnogorski in belgijski mediji poročajo, da se je Črnogorec, ki je v Belgiji preživel okužbo z odporno bakterijo, z njo okužil v Črni gori.

Predstavnik univerze v belgijskem Loevenu je zatrdil, da se je moški črnogorskega porekla z bakterijo NDM-1 po vsej verjetnosti okužil med letovanjem v Črni gori. Med dopustom naj bi bil moški udeležen v hudi prometni nesreči, nakar se je tri tedne zdravil na intenzivni negi v tamkajšnji bolnišnici. Po okrevanju je bil premeščen v Belgijo, kjer so tudi odkrili okužbo z nevarno bakterijo.

"Glavni žarišči bakterije sta sicer Indija in Pakistan. V Evropi smo jo zasledili v Veliki Britaniji, tako da je okužba v Črni gori za nas veliko presenečenje,“ je dejal profesor z omenjene univerze in dodal, da se bakterija običajno pojavi pri hospitaliziranih osebah, nameščenih v bolnišnicah, kjer so slabše higienske razmere.

Prva žrtev prav v Belgiji
V petek je bakterija, ki je zaradi prisotnosti encima New Delhi metallo-β-lactamase 1 (NDM-1) odporna tudi na najmočnejše antibiotike, v Belgiji terjala prvo smrtno žrtev. Moškega so poskušali rešiti z vsemi možnimi terapijami, vendar je v nekaj dneh umrl zaradi zastrupitve krvi, tako imenovane sepse.

Izogibanje posegom v Indiji in Pakistanu
Bakterije s tem encimom so sicer najpogostejše v Indiji in Pakistanu, v Evropo pa so se razširile predvsem z ljudmi, ki so se v Indijo in Pakistan odpravili na lepotne operacije ali presaditve organov. Britanski mediji so pred nekaj dnevi poročali o okužbah 37 Britancev, ki so bili v zadnji mesecih zdravljeni ali operirani v kateri od bolnišnic južne Azije.

IVZ svetuje previdnost pri odločanju za zdravstvene posege v Pakistanu in Indiji, za turiste, ki se namenjajo v omenjeni državi, pa ne vidijo večje nevarnosti, vsekakor pa svetujejo ustrezno skrb za higieno in previdnost pri uživanju surove hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.