Svet
3601 ogledov

Neverjeten manever Izraela, na nogah ves svet, oglasila se je tudi Tanja Fajon

Benjamin Netanjahu Profimedia
Izraelski poslanci so danes sprejeli zakonodajo, s katero so agenciji Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) s prihodnjim letom prepovedali delovanje v Izraelu in zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Zakonodaja ogroža tudi delo agencije na območju Gaze, saj Izrael nadzira tamkajšnje mejne prehode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanci so zakonodajo sprejeli z 92 glasovi za in desetimi proti. UNRWA je v odzivu njihovo odločitev označila za nezaslišano. "Nezaslišano je, da si država članica Združenih narodov prizadeva onemogočiti agencijo ZN, ki je tudi največja odzivnica v humanitarni operaciji v Gazi," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma.

Leta 1949 ustanovljena agencija ZN skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za več milijonov palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. UNRWA je ena največjih agencij ZN in ima okoli 40.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

Izrael že več mesecev opozarja, da se je v agencijo infiltriralo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Trdi tudi, da je več njenih uslužbencev sodelovalo v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. UNRWA obtožbe zavrača, številne države pa so zaradi očitkov ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v torek v pogovoru za STA opozoril, da bi sprejetje zakonov imelo drastične posledice za delo organizacije v Gazi, na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Tudi EU, ZDA in Velika Britanija so pred današnjim sprejetjem zakonodaje izrazili zaskrbljenost in posvarili pred njenimi posledicami.

Nasprotovanje Slovenije

Oglasili so se tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon, kjer so zaskrbljeni zaradi današnjega sprejema zakona v izraelskem Knesetu, s katerim oblasti prekinjajo stike z UNRWA in ji preprečujejo opravljanje dejavnosti.

"Zakon, ki onemogoča delo agencije, je bianco menica za poglabljanje že tako grozljive humanitarne krize v Gazi. Gre za hud udarec mednarodnemu pravu in Ustanovni listini OZN. Onemogočanje dela UNRWA odpira vrata za dodatno destabilizacijo razmer in močno ogroža možnost za rešitev dveh držav," je prepričana Tanja Fajon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Lanna 23:34 28.oktober 2024.

    Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:01 28.oktober 2024.

    Žalostno je, da izraelska politika Palestince obravnava podobno kot Hitlerjevi nacisti Žide. Še razlog je vse bolj podoben!? Hitler je sovražil Žide, Netanjahu in njegovi generali sovražijo Palestince in kakor kaže sedaj, so očitno potrebovali le pravi povod za svoje ...prikaži več namere. Vendar pa razlog v očeh demokratične svetovne javnosti že lep čas ne pije več vode! Se spomnimo ocene nekaterih analitikov, da teroristi Hamasa brez vednosti izraelskih tajnih služb ne bi mogli množično vdreti na S Izraela!?

  • popokatopetl 22:58 28.oktober 2024.

    No, bomo končno brcnili Izrael iz festivala evrovizijske popevke ali ne??? Bojim se da so orožarsko industrijo preveč pomemben kupec :(