Svet
29 ogledov

"Neverniki so v prvi vrsti, a se ne znajo niti prekrižati"

Zoran Milanović EPA
Na maši ob razglasitvi marijanskega svetišča pri Sisku se je škof Vlado Košić ostro odzval na besede premierja Zorana Milanovića – ne da bi omenil njegovo ime –, da je ateist in ne bi šel k maši za domovino.

"Nisem vernik in ne bom šel k maši ob državnem prazniku, saj ne želim, da se spremenijo v protokol," je pred dobrim mesecem dni izjavil hrvaški premier Zoran Milanović. "Maša je osebna stvar. Kot premier grem k maši ob katoliškem in pravoslavnem božiču, kar nameravam tudi v prihodnje," se je odzval na kritike, ker se ni udeležil maše za domovino ob dnevu državnosti 25. junija. "Enako velja za ministre," je dodal, potem ko so mediji pisali, da je bilo več ministrov na Paradi ponosa kot pri maši.

"To je poskus nasilne ateizacije naše hrvaške družbe"

"Kaj s tem poročajo? Da nas vernike prezirajo in žalijo. To je poskus nasilne ateizacije naše hrvaške družbe, kar je nesprejemljivo. Kdaj pa bi morali priti k maši, če ne takrat, ko njihovi ljudje, ki jih zastopajo večina pa je vernikov , molijo za domovino? Ali je zanje božična maša proslava ljudskih običajev? Če je temu tako, potem jih prosimo: ne prihajajte k maši niti za božič, saj so prazniki za nas skrivnosti vere, ne pa ljudski običaji! Nikomur ni preprečen dostop do cerkve, a sodelovanje pri bogoslužju zahteva vsaj željo po veri. Zato bi bilo najbolje ustavi prakso, da neverniki prihajajo v prve vrste, ne znajo pa se niti prekrižati," je jutarnji.hr povzel nezadovoljstvo škofa Vlada Košića.

Komentarjev 3
  • ghz891 18:07 16.avgust 2012.

    Na Hrvaškem še nimajo ločeno? Očitno imata obe strani dovolj koristi od tega...

  • ZasekaMož 15:34 16.avgust 2012.

    Nasilna ateizacija? "Kdaj pa bi morali priti k maši..." #katolibani

  • vladek 15:28 16.avgust 2012.

    Ja bi jednostavno zabranio takvima ulazak u crkvu.Imaju svoj dan republike pa neka se mole,možda će im onaj zločinac pomoći.