Svet
0 ogledov

Nič več talci letalskih družb

Potniki na ameriških notranjih letih bodo odslej imeli več pravic. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Čakanje potnikov v letalih na ameriških letaliških stezah, ki bo daljše od treh ur, bo odslej imelo drage posledice. Za zdaj ukrep velja le za notranje lete.

Ameriški minister za transport Ray LaHood je v ponedeljek naznanil omejitev časa, ki ga lahko potniki prebijejo v letalu na letališki stezi, na največ tri ure. Potem jih bo treba izpustiti na prostost.

Sodu je izbil dno avgustovski dogodek, ko je 47 potnikov za šest ur obtičalo na letalu v Rochestru v Minnesoti tik pred terminalom, kamor jih niso spustili, ker je bilo že pozno.

Ministrstvo se je po letih pritožb potnikov, da so bili ure dolgo ujeti kot talci v letalih, le odzvalo. Do 31. oktobra letos je bilo v ZDA 864 poletov s čakalnim časom na stezi pred vzletom ali po pristanku za več kot tri ure. Povprečje zadnjih let je sicer 1500 poletov, kar pomeni 114 tisoč potnikov, ki morajo prestajati čakanje brez pojasnila sredi množice sotrpinov, otroškega joka in prenapolnjenih stranišč brez hrane in vode.

Letalske družbe, ki ne bodo spoštovale novih pravil, bodo kaznovane denarno z do 27.500 dolarji na "ujetega" potnika. Dovoljene so sicer tudi izjeme, če bi bila na primer ogrožena splošna varnost ali varnost zračnega prometa. Nova pravila še določajo, da morajo letalske družbe potnikom zagotoviti hrano in pijačo že po dveh urah čakanja. Vse informacije o zamudah bodo morale biti pravočasno objavljene na spletnih straneh letalskih družb.

Predstavniki letalskih družb nad ukrepom niso navdušeni, trdijo, da bo ukrep še podaljšal čakanje, saj bodo morali potniki pred vnovičnim vkrcanjem na letalo še enkrat skozi kontrole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.