Svet
111 ogledov

Nizozemska: Evtanazija po naročilu

Evtanazija je v mnogih državah izjemno sporno vprašanje, ob katerem se krešejo e Žurnal24 main
Na Nizozemskem bo ta mesec začela delovati posebna mobilna enota zdravnikov, ki bodo evtanazijo opravljali kar na domu. Projekt organizacije Pravica do smrti (NVVE) podpira tudi tamkajšnja ministrica za zdravje Edith Schippers.

Mobilna enota bo tako lahko pomagala tistim posameznikom, pri katerih je evtanazija dovoljena, a jim takšnega posega ne dovolijo njihovi zdravniki. Po določih nizozemskega zakona, lahko zdravniki, ki imajo sicer pravico odkloniti evtanazijo, do smrti pomagajo tistim bolnikom, ki so v tako slabem zdravstvenem stanju, da jim niti zdravila več ne morejo pomagati.

"Veliko zdravnikov se še naprej boji evtanazije. Trdijo, da je to proti njihovim prepričanjem ali pa sploh ne poznajo zakona, ki to omogoča. Naša skupina zdravnikov in medicinskih sester bo tako evtanazirala bolnike na njihovih domovih," je dejala tiskovna predstavnica NVVE Walburg de Jong, poroča jutarnji.hr.

Življenje si je vzelo že 3100 ljudi

Ob tem je pojasnila, da si je, ko je leta 2002 Nizozemska kot prva država na svetu legalizirala evtanazijo, življenje na tak način vzelo 3100 ljudi.

V organizaciji so takoj po objavi njihove nove storitve dobili že 70 prošenj za predčasno prekinitev življenja, v letošnjem letu pa jih pričakujejo še najmanj 1000.

Ekipa NVVE bo evtanazijo opravila brezplačno, a bodo morali pri tem upoštevati ostre kriterije, ki jih določa zakon. Zdravniki morajo tako zagotoviti, da je bolnik na smrt bolan in da je že večkrat in prostovoljno izrazil željo po smrti.

Tako pacient kot zdravnijk se morata strinjati, da ne obstaja več nobene druge možnosti, ki bi bolniku omogočala normalno življenje. Do istih zaključkov pa mora priti še vsaj en drug zdravnik.

Do smrti lahko bolniku pomaga le zdravnik, vsi ostali - tudi tisti, ki na primer skrbijo za bolnika ali njegovi sorodniki, pa tega ne smejo storiti. Za takšna dejanja je namreč zagrožena kazen z zaporom.

Po dveh injekcijah sledi smrt

"Pacienti vodo najprej dobili injekcijo, po kateri bodo padli v globok spanec, nato pa sledi druga injekcija, ki povzroči ustavitev dihanja in bitja srca," je povedala tiskovna predstavnica de Jong.

Prva skupina v Haagu se bo ukvarjala z mejnimi primeri - mentalno bolanimi pacienti, ki so dementni - ki jih družinski zdravniki velikokrat zavračajo, ker dovolj dobro ne poznajo zakona, še trdijo v organizaciji Pravica do smrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.