Svet
524 ogledov

Biden sporočil, v katerem primeru bi odstopil

joe biden vrh nata volodimir zelenski Epa
Vrstijo se pozivi ameriškemu predsedniku naj odstopi od kampanje za ponovno izvolitev. Joe Biden je sporočil, v katerem primeru bi se umaknil.

Ameriški predsednik Joe Biden vztraja, da ne namerava odstopiti od kampanje za ponovno izvolitev. V pogovoru z novinarjem Edom Gordonom je dejal, da bi se umaknil le v enem primeru - če bi mu tako svetovali njegovi zdravniki. "Če bi imel zdravstvene težave. Če bi zdravniki prišli in mi rekli - imaš ta problem, imaš ta problem," je pojasnil.

"Ko sem prvič kandidiral, sem rekel, da bom prehodni kandidat in mislil sem, da se bom lahko umaknil in predal to komu drugemu," je dejal Biden. Dodal je, da si ni mislil, da bo država še vedno tako razdeljena in to je razlog, zakaj se ne umika. 

Biden je dejal, da z 81 leti pride tudi nekaj modrosti, kar je po njegovem mnenju ena njegovih največjih prednosti. "Mislim, da sem dokazal, da znam narediti stvari za državo, kljub temu da nam jih ni uspelo narediti. Vendar je treba storiti še več in od tega ne želim odstopiti."

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa

Vplivni kongresnik pozval Bidna, naj odstopi

Predsednika ZDA Joeja Bidna je danes k odstopu od kampanje za ponovno izvolitev na predsedniški položaj pozval tudi vplivni demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Bidnovemu protikandidatu Donaldu Trumpu in je tesen zaveznik nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Schiff, ki bo na volitvah 5. novembra kandidiral za senatorja iz Kalifornije, je po pogovoru s Pelosi sporočil, da bi se Biden moral umakniti, ker bo izgubil volitve proti republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu, poroča ameriška televizija CNN.

"Odločitev je njegova, ampak mislim, da je čas za predajo štafete. S tem bo ohranil svojo dediščino vodstva, ker nam bo omogočil zmago proti Trumpu na volitvah. Drug Trumpov mandat bo spodkopal same temelje naše demokracije in resno dvomim, da predsednik lahko Trumpa premaga na volitvah," je sporočil Schiff.

Po slabi predstavi Bidna na junijskem televizijskem soočenju s Trumpom so se začeli vrstiti pozivi, naj odstopi od kampanje za ponovno izvolitev, vendar 81-letni predsednik vztraja, vodstvo stranke pa se je odločilo, da ga bo kot kandidata potrdilo še pred konvencijo, ki bo sredi avgusta, še poroča CNN.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.