Svet
870 ogledov

Novi britanski premier vodilne položaje zaupal ženskam

Keir Starmer Profimedia
Po prepričljivi zmagi na volitvah novi britanski premier že imenoval svojo ekipo.

Novi britanski premier Keir Starmer je po imenovanju na položaj danes že izbral člane svojega kabineta, v katerem nekatere pomembne položaje zasedajo ženske. Ob namestnici premierja bo v ženskih rokah tudi finančno in notranje ministrstvo. Vodenje britanske diplomacije je Starmer zaupal Davidu Lammyju.

Starmer je po prepričljivi zmagi laburistov na četrtkovih splošnih volitvah postal novi premier in s tem dobil priložnost za sestavo vlade, v kateri bodo vidne položaje zasedale ženske.

Za svojo namestnico je Starmer imenoval 44-letno nekdanjo sindikalistko Angelo Rayner, ki bo opravljala tudi naloge ministrice za stanovanjska vprašanja in občine, so sporočili z Downing Streeta, kjer je sedež vlade. Tja so danes posamično prihajali bodoči kandidati za nove ministre, poroča britanski BBC.

Vodenje zunanjega ministrstva je zaupal Davidu Lammyju, ki je bil v laburistični stranki pristojen za mednarodna vprašanja in čigar starši prihajajo iz Gvajane.

51-letni Lammy je ob imenovanju za vodjo britanske diplomacije na družbenem omrežju X zapisal, da se svet sooča z velikimi izzivi, ob tem pa zagotovil, da bodo "znova povezali Veliko Britanijo za našo varnost in blaginjo doma".

Rachel Reeves je bila imenovana za finančno ministrico in je postala prva ženska na tem položaju v zgodovini. 45-letna Reeves je v preteklosti delala za britansko centralno banko in bo odgovorna za spoštovanje strogih proračunskih pravil ter hkrati za uveljavitev zvišanja nekaterih davkov v okviru Starmerjevih načrtov davčne politike.

"Gospodarska rast je bila misija laburistične stranke. Zdaj je to nacionalna misija. Začnimo z delom," je v prvi izjavi dejala Reeves.

Yvette Cooper je bila imenovana na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki velja za zelo zahteven resor, saj jo med drugim čaka vprašanje priseljevanja in nezakonitih migracij, kar je bila glavna tema v predvolilni kampanji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ministrico za pravosodje je Starmer izbral Shabano Mahmood. Obrambni resor bo vodil veteran v vrstah laburistov John Healey, medtem ko je bil nekdanji vodja stranke Ed Miliband imenovan za ministra za energijo.

Keir Starmer | Avtor: Profimedia Profimedia

Rishi Sunak, kralj karel Svet Velik poraz za Sunaka, kralj čaka na odstopno izjavo Zdravniški pregled okužena kri Svet Veliko Britanijo pretresa škandal zgodovinskih razsežnosti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:25 08.julij 2024.

    Napaka št. 1!!! Samo poglejte kaj se je zgodilo s Švedsko, ko so jo vodile ženske!!!

  • bobubob 18:04 06.julij 2024.

    Nekoč so tudi ženske, če so moške borce med obrambo doma napadalci nekako uspeli pobiti, znale ščititi svoj rod. Danes v Evropi ni ne moških borcev, niti žensk, ki bi čutile kakršnokoli odgovornost do svojih 'mladičev'. So pa pretežno osebki ...prikaži veči (tipa 1,2,3..), ki iščejo zabavo, o dolžnostih pa se jim niti ne sanja. Bodo pač mule popravile pokvarjen kompas Evropcev....

  • ico8 21:18 05.julij 2024.

    Bravo idioti, demokrati z babami na celu!? OMG, joj, kako se jim bomo se smejali, ko bodo zasrali kot nasi pernati!