Svet
275 ogledov

Novi posnetki policije dogajanja pred poskusom atentata na Trumpa

donald trump poskus atentata Epa
Novi posnetki telesnih kamer policije v Pensilvaniji, ki so jih v četrtek objavili ameriški mediji, prikazujejo delo policije pred in po poskusu atentata na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Na posnetku telesne kamere, ki ga je pridobil ameriški časnik Wall Street Journal, je slišati policista, ki je svojim kolegom govoril, da je tajno službo že pred dnevi zaprosil, naj zavarujejo stavbo, na kateri se je nahajal napadalec Thomas Crooks. "Rekel sem jim, da morajo tja poslati ljudi. To sem jim povedal v torek," je dejal policist. Napad se je sicer odvil v soboto 13. julija.

Drugi posnetek prikazuje policista, ki se je povzpel na streho stavbe. Ko je opazil, da je bil Crooks oborožen, se je spustil in stekel do svojega avtomobila po puško. Približno 40 sekund zatem, ko je moškega na strehi opazila policija, je ta začel streljati na množico. Preden so se policisti znova povzpeli na streho, je napadalca že ubil ostrostrelec tajne službe.

Na posnetkih je bilo slišati tudi enega od policistov, ki se je spraševal, zakaj streha ni bila zavarovana. "Mislil sem, da ste to vi! Mislil sem, da ste vi na strehi!," je vzklikal in nato razočarano vprašal: "Zakaj nismo na strehi?", poroča britanski BBC.

Tajna služba stavbe, na kateri je bil strelec, ni zavarovala. V eno od sosednjih stavb pa je namestila tri ostrostrelce. Eden od njih je Crooksa opazil že pred napadom, potem ko so organi pregona na prizorišču poročali o sumljivi osebi na shodu. Ostrostrelec tajne službe je nato fotografiral Crooksa, preden je zapustil svoj položaj in začel iskati sumljivo osebo.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi je v četrtek dejal, da bodo objavljene posnetke preučili. "Tajna služba ceni naše lokalne partnerje iz organov pregona, ki so tistega dne pogumno ukrepali, da bi našli strelca," je nadaljeval in dodal, da bodo posodobili svojo varnostno strategijo, da se takšna tragedija nikoli več ne bi ponovila.

Trump je imel 13. julija v Pensilvaniji predvolilno zborovanje, ko je nanj z bližnje strehe streljal 20-letni Thomas Matthews Crooks. Po tem, ko mu je uspelo izstreliti osem strelov iz puške, so napadalca ubili ostrostrelci tajne službe. V napadu je bil ubit eden od Trumpovih podpornikov, dva sta bila huje ranjena, Trumpu pa je strel oplazil desni uhelj.

donald trump poskus atentata | Avtor: Epa Epa

Ker tajna služba ni uspela preprečiti poskusa atentata je konec julija odstopila direktorica agencije Kimberly Cheatle, ki je na zaslišanju v zveznem kongresu tudi prevzela odgovornost za varnostne pomanjkljivosti na zborovanju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.