Svet
8 ogledov

Obama objel žensko, ki je prebolela ebolo

Barack Obama, Nina Pham
1/2
EPA
Medicinska sestra iz Dallasa Nina Pham, ki se je okužila z ebolo, se je srečala z ameriškim predsednikom. Obama je vnovič opozoril Američane, naj se zanašajo na dejstva, ne strah.

Nina Pham se je s smrtonosnim virusom okužila, ko je zdravila pokojnega Thomasa Erica Duncana. Po postavljeni diagnozi so jo zdravili na Nacionalnem inštitutu za zdravje v Bethesdi pri Washingtoni. Opravili so kar pet testov, ki so pokazali, da Phamova nima več virusa. Seveda pa bo potrebovala še nekaj časa, da si bo povrnila moči. 

S Phamovo se je srečal ameriški predsednik Barack Obama. Z lepo gesto, medicinsko sestro je na srečanju objel, je Američanom želel pokazati, da jih morajo pri srečevanju z ljudmi, ki so prebolli ebolo, voditi dejstva in ne strah. "Bolniki lahko premagajo to bolezen. Mi lahko premagamo to bolezen," je poudaril. "V Dallasu je več deset sorodnikov, prijateljev in drugih, ki so bili v stiku s prvim pacientom, gospodom Duncanom, prišlo iz karantene. To je opomnik, da je to bolezen dejansko težko dobiti," je še dodal. 

Predsednik je pohvalil odziv Newyorčanov, ki jih pojav ebole v mestu ni odvrnil od vsakdanjih opravkov, vožnje s taksiji, podzemno železnico, druženja. "Voditi nas mora znanost, voditi nas morajo dejstva, ne strah," je ponovil Obama. 

Epidemija se širi

Epidemija ebole je izbruhnila v zahodni Afriki, kjer se je nedavno razširila še v Mali. Za ebolo je tam umrla dveletna deklica, ki se je okužila v Liberiji. Oblasti so zaskrbljene predvsem zaradi dejstva, da so deklico v Mali pripeljali, ko je že kazala znake bolezni in je bila na poti v stiku z vsaj nekaj deset, če ne sto, ljudmi. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k zaostritvi zdravstvenega nadzora na letališčih v kriznih državah zahodne Afrike. Razmere v najbolj prizadetih državah so namreč še vedno zelo zaskrbljujoče. Ebola je doslej zahtevala skoraj 4.900 smrtnih žrtev, okuženih pa je že več kot 10.000 ljudi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.