Svet
0 ogledov

Obama slavi enotnost z EU

Barack Obama z voditelji EU Profimedias
Svet je varnejši in pravičnejši, ko sta Evropa in Amerika enotni, kot sta v odnosu do Rusije v primeru krize v Ukrajini, je ob prvem obisku v Bruslju poudaril ameriški predsednik Barack Obama.

Evropa je najtesnejša partnerica ZDA, je še dejal Barack Obama na sploh prvem obisku Bruslja v času njegovega predsednikovanja. Rusijo pa je znova opozoril, da jo čaka še večja osamitev, če ne bo ukrepala za zmanjšanje napetosti.

Še je mogoče, da Rusija sodeluje z Ukrajino in mednarodno skupnostjo za zmanjšanje napetosti. Če bo nadaljevala po poti, po kateri je stopala doslej, pa se bo njena osamitev poglobila, je opozoril Obama.

Tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je izpostavil, da imajo Evropa in ZDA odločno in usklajeno stališče o Ukrajini in Rusiji. V času mnogih negotovosti je nesporna trdnost čezatlanske vezi še toliko bolj ključna, je še poudaril.

Poleg Ukrajine je bil vrh osredotočen na trgovinsko in gospodarsko sodelovanje. Po besedah Van Rompuya so voditelji EU in ZDA potrdili skupno zavezanost sklenitvi ambicioznega čezatlantskega sporazuma o prosti trgovini.

"Dobro vas je srečati na vaših domačih tleh," je sicer dejal Obama predsedniku Evropskega sveta Van Rompuyu in predsedniku Evropske komisije Joséju Manuelu Barrosu ob prihodu na vrh.

To je prvi Obamov obisk v Bruslju pri EU in zvezi Nato. Popoldne se bo sestal še z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom in imel govor v kulturnem središču Bozar.

Ameriški predsednik je obisk v Belgiji v letu stote obletnice prve svetovne vojne sicer začel s poklonom ameriškim vojakom, padlim v Flandriji, pri čemer je pozval k zavezi k miru in opozoril na še vedno pereč problem kemičnega orožja.

"Naše države sodelujejo v mednarodnih prizadevanjih za uničenje kemičnega orožja v Siriji – orožja, ki je imelo tako uničujoče posledice prav na teh poljih," je dejal in dodal, da to orožje nima kaj iskati v civiliziranem svetu.

V Bruslju so ob Obamovem obisku skrajno zaostrili varnostne ukrepe. Ob poteh, cestah in v stavbah, po katerih se giblje ameriški predsednik, sta omejena promet in gibanje pešcev.

Komentarjev 1
  • dragec 20:18 26.marec 2014.

    Kdo nas vodi, tri budale!!!!!!! Bravo Putin