Svet
2 ogledov

Obama z oglasom po poti zmage

Demokrati so v tekoči predvolilni kampanji veliko bolj poenoteni kot sicer prego Žurnal24 main
Baracku Obami lahko zmago na torkovih volitvah v ZDA vzame le še veliko presenečenje. Volivce je v sredo prepričeval še z zgodovinskim oglasom.

Demokratski kandidat Obama ima po zadnjih raziskavah javnega mnenja sedem odstotkov prednosti pred republikanskim kandidatom Johnom McCainom. Temnopoltega Obamo bi namreč podprlo 50 odstotkov tistih, ki se nameravajo volitev udeležiti, medtem ko bi za 72-letnega McCaina glasovalo 43 odstotkov, kaže raziskava Reutersa. Možnost napake je 2,9-odstotna.

 

Vodstvo v ključnih državah

Obama po zadnjih podatkih raziskav vodi v skoraj vseh zveznih državah, kjer končnega zmagovalca še ni mogoče določiti. Trenutno ima tako v rokah že več kot 270 elektorskih glasov, kolikor jih potrebuje za zmago, medtem ko ga McCain lahko ogrozi le še v teoriji. 

Dvoletna predsedniška tekma se tako, kot kaže, izteka v korist 57-letnega senatorja iz Illinoisa. Čeprav je do volitev le še slabih pet dni, predčasne volitve v 50 ameriških zveznih državah pa že potekajo, Obama ne popušča s tempom. V sredo mu je tako na prireditvi na Floridi ob bok stopil predzadnji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je sicer Obamo v času strankarskih volitev nekajkrat ostro kritiziral.

Oglas za zgodovino
Še bolj odmeven pa je bil zgodovinski kar pol ure trajajoči oglas, ki se je zvečer vrtel na ameriških televizijskih postajah CNS, Fox in NBC. Vsaki izmed televizijskih hiš je Obama plačal po milijon dolarjev, ker je oglas predvajalo še nekaj drugih postaj, je račun skupaj narastel na štiri milijone dolarjev. Oglas je neposredno videlo več kot 26 milijonov ljudi. Gre za prvi tovrstni oglas po letu 1992, ko je s podobnim korakom takrat precej manj uspešno poskusil multimilijonar in samostojni kandidat Ross Perot.

PRVI DEL OBAMOVEGA OGLASA:

V oglasu so objavljeni pogovori z običajnimi državljani, ki razglabljajo o svojih težavah. Pojavi se tudi več znanih osebnosti iz sveta politike in gospodarstva, ki pozivajo k podpori za Obamo. "Ne bom idealen predsednik," v oglasu pravi Obama. " Lahko pa vam zagotovim, da bom vedno povedal, kaj mislim in kaj podpiram."

Podpora hollywoodskih zvezd
Obamo so v ločenem oglasu podprla tudi nekatera hollywoodska imena. Oglas je režiral sloviti Steven Spielberg, v njem pa med drugim nastopajo Will Smith, Harrison Ford, Julia Roberts in Justin Timberlake.

OGLAS V PODPORO DEMOKRATSKEMU KANDIDATU:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.