Svet
9 ogledov

Obama: Za tretjino manj nafte

Z ustavitvijo izvoza želijo pomagati domačemu trgu. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Ameriški predsednik napovedal zmanjšanje odvisnosti od uvoza nafte za eno tretjino v prihodnjih desetih letih.

Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal zmanjšanje uvoza nafte za eno tretjino v prihodnjih desetih letih in povedal, da nameravajo to storiti s povečanjem proizvodnje domače energije, s povečano uporabo alternativnih virov ter z zmanjšanjem porabe. 

"Še naprej bomo ostali žrtve obratov na naftnem trgu, dokler ne bomo resno pristopili k dolgoročni politiki zagotavljanja dostopne energije," je povedal Američanom, ki jih skrbi, da se bo zaradi skokov cen nafte upočasnila gospodarska rast.

Podobne obljube glede energetske neodvisnosti so v preteklosti dali že mnogi drugi predsedniki, a jih niso uresničili. Poleg tega bo njegova iniciativa skoraj gotovo naletela na ostro nasprotovanje republikancev, ki nadzorujejo kongres, saj so visoke cene nafte zanje priložnost okrepitev možnosti za zmago na predsedniških volitvah leta 2012.

Cene nafte so se sicer v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko znižale, potem ko so v ZDA objavili poročilo o večji rasti zalog od pričakovane. Zahodnoteksaška lahka nafta se je pocenila za 24 centov na 104,55 dolarja za 159-litrski sod.

Od sredine februarja se je nafta podražila že za približno 24 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.