Svet
40017 ogledov

Odločitev je padla: Prepovedali bodo vlažilne robčke

Vlažilni robčki
1/3
Profimedia
Velika Britanija bo v boju proti onesnaževanju vode prepovedala prodajo vlažilnih robčkov, ki vsebujejo plastiko. Vlažilni robčki postopoma razpadejo v mikroplastiko, ki škodi ekosistemom in prispeva k onesnaževanju vode, obenem pa so z odpadnimi robčki vse bolj nasmetene britanske plaže. Vlada bo zakon predstavila danes

Prepoved vlažilnih robčkov je po besedah okoljskega ministra Steva Barclayja pravi korak za zaščito voda pred onesnaženjem. "Prepoved temelji na vrsti ukrepov, ki so že bili sprejeti za zaščito naših vodnih poti, nalaga odgovornost podjetjem, pospešuje naložbe in krepi inšpekcijske preglede," je o zakonu povedal Barclay.

Zakon sloni na veliki podpori javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V eni izmed anket iz leta 2021 je prepoved prodaje vlažilnih robčkov podprlo 90 odstotkov vprašanih.

Nekateri trgovci, kot sta Aldi in Tesco, vlažilne robčke, ki vsebujejo plastiko, že umikajo s polic.

Vlažilni robčki | Avtor: Profimedia Profimedia

Načrtovano prepoved so pozdravili tudi okoljski aktivisti, ki pa vlado pozivajo k dodatnim prepovedim izdelkov za enkratno uporabo.

Zakon bo parlament po pričakovanjih potrdil pred parlamentarnimi počitnicami, ki se na Otoku začnejo 23. julija.

Komentarjev 12
 • AnzeSmolej 17:56 22.april 2024.

  Najbolj sem se smejal ko sem videl plastične slamce v trgovini? Veste zakaj jih lahko prodajajo? Ker so na njih napisali da so za večkratno uporabo in pralne hahaha butalizem

 • Avatar NickMason
  NickMason 17:13 22.april 2024.

  Ziher imajo magisterij iz butnglavske šole

 • LukaMB 14:29 22.april 2024.

  Ne vem zakaj se otočani sekirajo, zaradi tega, ker so mešal drek v Ukrajini, jih kmalu sploh ne bo več. 2 rakete s strani Rusov in tega legla satanističnih termitov ni. Svet bo končno zadihal v miru.