Svet
2374 ogledov

Priznal je: Pred koncertom želel z mačeto in bombo pokončati čim več ljudi

taylor swift koncert odpoved dunaj grožnja napad
1/5
Profimedia
Osumljenec priznal načrtovanje napada na koncertu Taylor Swift. Odzivajo se slovenski oboževalci. Ogromno med njimi je imelo namreč vstopnico za vsaj enega od treh napovedanih koncertov.

Najstnik, ki so ga v sredo aretirali v Avstriji, je priznal, da je načrtoval napad na koncertu pevke Taylor Swift na Dunaju, sta danes na novinarski konferenci povedala generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf in vodja direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti Omar Haijawi-Pirchner.

Z mačeto in bombo je želel ubiti sebe in večje število ljudi

Haijawi-Pirchner je pojasnil, da je 19-letnik želel z eksplozivom ter orožjem z ostrim rezilom ubiti sebe in večje število ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dejal je še, da je načrtoval, da bi ubil ljudi pred stadionom, na katerem so bili predvideni koncerti ameriške pop zvezdnice, napad pa naj bi izvedel danes ali v soboto. Osumljenca za načrtovanje napadov po njegovih besedah nista imela vstopnic za koncerte.

taylor swift koncert odpoved dunaj grožnja napad | Avtor: Profimedia Profimedia
Drugega osumljenca, 17-letnika, so v sredo popoldne aretirali pred stadionom. Pri sebi je imel pri sebi material skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida. Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi v četrtek zvečer opravljalo storitve na stadionu. Dunajčan zavrača pričanje.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je poudaril, da so razmere bile in ostajajo resne, da pa so uspeli preprečiti tragedijo.

Izpostavil je, da se je nevarnost, ki jo predstavlja islamski ekstremizem v Evropi, po terorističnem napadu borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani močno povečala. "Avstrija pri tem ni bila in ni nobena izjema," je priznal.

Po prvotnem šoku so se odzvali tudi slovenski oboževalci

Po odpovedi koncertov na Dunaju se odzivajo tudi slovenski oboževalci. Ogromno med njimi je imelo namreč vstopnico za vsaj enega od treh napovedanih koncertov.

Obleke so bile zlikane, zapestnice prijateljstva, ki si jih oboževalci na koncertih izmenjujejo, pripravljene, telefoni napolnjeni. Številni slovenski oboževalci so bili v sredo zvečer tik na tem, da se po več kot letu dni, odkar so uspeli kupiti vstopnice za izredno priljubljeno turnejo The Eras, ki jo že od marca lani po svetu predstavlja ameriška pop zvezdnica Taylor Swift, odpravijo na Dunaj. A manj kot 24 ur pred prvim koncertom je organizator koncertov sporočil, da so zaradi grožnje terorističnega napada ti odpovedani.

Velika žalost, na ta koncert čakali leto dni 

Po prvotnem šoku so se zdaj odzvali tudi slovenski oboževalci. Kot je za STA povedala oboževalka Suzana, marsikdo ne more razumeti, kaj ji je ta koncert pomenil: "Kakšna žalost je to. Sploh za nas, ki smo imeli samo ta koncert, nekateri, ki jih poznam, so si ga vsaj ogledali že kje drugje."

taylor swift koncert odpoved dunaj grožnja napad | Avtor: Profimedia Profimedia
Oboževalka Manca, ki pevko spremlja že od otroštva, je za STA dejala: "Govorijo nam, da ne smemo biti žalostni, ker so nam rešili življenja. Ampak gre za oboževalce, ki smo čakali leta na te dni. Delali smo načrte za obleke, zapestnice. In vse to nam je bilo odvzeto zaradi nekaj moških? Pravico imamo, da hkrati razumemo situacijo in smo žalostni."

Drugi oboževalec, Matej, pa je opozoril predvsem na odziv nekaterih Slovencev, ki so se na novico o odpovedi zaradi potencialnega napada odzvali posmehljivo. "Četudi morda te glasbe ne poslušaš ali pa imaš o njej celo slabo mnenje, to ne spremeni dejstva, da bi se najverjetneje zgodil napad. Morda bi bil napaden celo kdo, ki ga ta oseba pozna. Ne morem razumeti, da med nami očitno živijo ljudje, ki bi to privoščili samo zaradi glasbe, ki jo poslušaš," je dejal za STA in dodal, da oboževalci, ki so že prišli na Dunaj, prek družbenih omrežij sporočajo tudi to, da naj bi se v centru mesta zgodil napad na oboževalca, ki je bil oblečen v majico s podobo zvezdnice.

Avstrijski mediji ob tem poročajo tudi, da so osumljenci, dva so v sredo že aretirali, načrtovali, da bi z avtom zapeljali v množico pred stadionom ter napad z mačetami in noži. Suzana, ki je svojo priljubljeno pevko nazadnje videla pred šestimi leti v Londonu, je ob tem dejala, da je glede na vse novice o potencialnem napadu boljše, da so vsi na varnem. Na koncertih bi moralo biti tudi ogromno njenih prijateljev in prijateljic.

taylor swift koncert odpoved dunaj grožnja napad | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 24
  • optimist11 15:23 08.avgust 2024.

    Rojen v Avstriji. Ti se še par generacij ne asimilirajo. Drugače pa Žurnal, velik + , vi vsaj dovolite komentiranje.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:22 08.avgust 2024.

    Dobro, da ni imel pištole, ta bi najprej ubil sebe potem pa še vse okrog sebe :))

  • slavauk22 13:28 08.avgust 2024.

    welcomen........zakaj putin teh težav nima v rusji zato ker je hai hitler!