Svet
4 ogledov

Odprto nebo nad Atlantikom

Letala bodo lahko odslej vzletala kjerkoli v EU in pristajala kjerkoli v ZDA ter Žurnal24 main
Z današnjim dnem je začel veljati sporazum o letalskem prometu med EU in ZDA, ki naj bi z liberalizacijo povečal medsebojni promet in prinesel precejšnje koristi za potnike.

Gre za dokument, znan pod imenom sporazum o odprtem nebu, ki so ga EU in ZDA podpisale konec aprila lani. Pripomogel naj bi k okrepitvi čezatlantskega letalskega prometa, saj bo odpravil vrsto ovir, s katerimi so se doslej srečevale letalske družbe.

Dosedanji letalski promet med celinama je temeljil zgolj na 21 dvostranskih dogovorih med posameznimi članicami EU in ZDA, v katerih so bila navedena točno določena letališča, na katerih se lahko izvajajo čezaztlantski leti. Odslej bo en sam sporazum veljal za vse članice EU in ZDA, v skladu z njim pa bodo lahko evropske letalske družbe od koderkoli v EU letele kamorkoli v ZDA in nato naprej v tretjo državo ter obratno. Še st članic EU, med njimi tudi Slovenija, sicer doslej ni imelo ustreznih dvostranskih sporazumov in tako tudi ne neposredne povezave z ZDA.

Precejšnje koristi liberalizacije
Po ocenah Evropske komisije naj bi sporazum omogočil, da se bo čezatlantski promet v petih letih povečal za 26 milijonov potnikov, potniki naj bi na račun učinkov novih pravil imeli za 12 milijard evrov koristi, ustvarjenih pa naj bi bilo tudi 80 tisoč novih delovnih mest v EU in ZDA.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways ocenjuje, da se bodo cene čezatlantskih letov znižale. Potniki na poti iz Slovenije v ZDA so doslej lahko z Adrijinimi leti leteli do večjih evropskih vozlišč, od koder so lahko nadaljevali potovanje z enim od večjih prevoznikov. V skladu s sporazumom o odprtem nebu pa bodo v prihodnje večji prevozniki povečevali število neposrednih letov med Evropo in ZDA, tako da bo na voljo več povezav prek evropskih vozlišč, hkrati pa Adria napoveduje več letov iz Ljubljane do vozlišč. Pospešeno pa se na trg medcelinskih letov pripravljajo tudi nekateri nizkocenovni prevozniki.

Liberalizacija gre naprej
Sredi maja – torej še v času slovenskega predsedovanja Svetu EU – se bo v Sloveniji začel drugi krog pogajanj o nadaljnji liberalizaciji letalskega trga, ki se bo osredotočal tudi na vprašanje omejitev glede tujega lastniškega vstopa v domače letalske prevoznike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.