Svet
11 ogledov

Ogenj v porodnišnici: prva obtožnica

V požaru je preživelo pet otrok, ki so zunaj življenjske nevarnosti. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Tožilstvo v Romuniji je zaradi umora petih novorojenčkov, ki so prejšnji teden umrli v požaru na intenzivni negi, obtožilo medicinsko sestro.

Florentina Daniela Cirstea je trenutno v priporu, tožilstvo pa bo zahtevalo, da ga sodnik podaljša za 29 dni.

Posnetki iz kamer v porodnišnici v Bukarešti, v kateri je 16. avgusta izbruhnil požar, so pokazali, da je medicinska sestra tisti dan večkrat zapustila sobo za intenzivno nego, poroča CNN. Po zakonu mora biti v sobi ves čas prisotna.

Ko je izbruhnil požar, je ni bilo kar 12 minut, poleg tega je vrata zaprla in so se dala odkleniti le s posebno kartico. Starši, ki so prvi opazili, da je v sobi za intenzivno nego novorojenčkov izbruhnil požar, so poskušali s stoli razbiti vrata, a jim ni uspelo. Pet novorojenčkov je umrlo, šest jih sicer ni več v kritičnem stanju, a so opečeni povsod po telescih. V sobi je bilo namreč v času požara 200 stopinj. Ogenj je povzročil nepravilno nameščen kabel v klimatski napravi.

Poleg tega se je zdravstveno osebje zabavalo v sosednji sobi in šele vpitje staršev jih je končno predramilo. Posnetki so tudi pokazali, da je osebje delovalo zmedeno in da sploh niso bili usposobljeni za ravnanje v primeru požara, čeprav je to po zakonu obvezno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.