Svet
10877 ogledov

Spet bodo udarili po kadilcih

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja
1/5
Ivan Zupič
V javni razpravi predlog sprememb zakona o omejitvi uporabe tobačnih in sorodnih izdelkov na Hrvaškem.

Hrvaška vlada z njim želi dodatno omejiti uporabo segrevanih tobačnih izdelkov, pa tudi prodajo nikotinskih izdelkov, ki so mladoletnikom zdaj še vedno dostopni.

Če bo zakon sprejet, bo v javnih prostorih, kjer je bilo doslej prepovedano kajenje cigaret in e-cigaret, prepovedana tudi uporaba segrevanih tobačnih izdelkov.

Na Hrvaškem je sicer še vedno dovoljeno kajenje tobačnih izdelkov v zaprtih prostorih gostinskih lokalov, a v fizično ločenih prostorih. Tako bo ostalo tudi po sprejetju novega zakona.

Cigaretni ogorek | Avtor: Profimedia Profimedia

Novi zakon bo mlajšim od 18 let prepovedal tudi prodajo nikotinskih izdelkov, med njimi nikotinskih vrečk, brezdimnih tobačnih izdelkov in zeliščnih izdelkov za kajenje. Nekateri nikotinski izdelki, med njimi tudi nikotinske vrečke, so mladoletnikom namreč še vedno dostopni, saj gre za izdelek, ki na Hrvaškem sploh ni zakonsko opredeljen.

Kot izpostavljajo na ministrstvu za zdravje, predlagani zakon uvaja tudi možnost začasne prepovedi novih škodljivih izdelkov, ki se nenehno pojavljajo na trgu. Začasna prepoved bi trajala do 12 mesecev, za to spremembo pa so se na ministrstvu odločili prav zaradi izkušnje z nikotinskimi vrečkami.

Cigaretni ogorek | Avtor: Profimedia Profimedia

Nadzor nad izvajanjem zakona bodo izvajali sanitarni inšpektorji. Kazni za pravne osebe bodo znašale od 260 do 2650 evrov, za kadilce, ki ne bodo upoštevali zakona, pa 130 evrov.

Predlagane rešitve po besedah hrvaškega ministra za zdravje Vilija Beroša sledijo smernicam Evropske komisije, ki je opozorila, da je uporaba tobačnih izdelkov za najmanj deset odstotkov porasla v petih članicah EU, med katerimi je tudi Hrvaška.

Na Hrvaškem kadi približno tretjina prebivalcev, za posledicami kajenja pa po navedbah vlade vsako leto umre približno 9000 ljudi ali vsaka peta umrla oseba.

Komentarjev 7
  • LukaMB 23:59 25.september 2024.

    Cigareti smrdijo, trava smrdi, hašiš tudi, poleg tega pa ni priporočljivo kaditi doma, ker se vpije v vse pore oblek in foteljev pa še rumen zid ti naredi, ponavadi pa še vpričo otrok kadijo in otroci imajo potem zdravstvene probleme ...prikaži več kot pasivni kadilci in inhalatorji tega raka človeštva. Je že res kot pravijo, da od nečesa moraš umreti, ma poberite se sami ne pa še ostale zraven, hvala.

  • bobubob 16:31 24.september 2024.

    Udarili? Potemtakem bi se lahko reklo, da tudi kadilci brez slabe vesti že desetletja tolčejo po meni. Naj kadijo doma pod kovtrom - pa še to obnašanje je vprašljivo, dokler jim moram posledice njihovega kajenja subvencionirati s socialističnim načinom plačevanja ...prikaži več 'zdravstva' - na pravičen in solidaren način, kakor pravijo tisti, ki se dobro znajdejo v 'duhu časa'.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:49 24.september 2024.

    Če je škatlica cigaret 4€ in ena škatlica na dan to pomeni na mesec 120 € , to je 1440€ na leto in v 10 letih je pa to 14 440 € se pravi kar dober rabljen avto. Torej kadilci ...prikaži več , ki spustijo v dim toliko denarja so najbogatejši ljudje na svetu. Ceno cigaret je treba podvojiti , pa si bodo kadilci še vedno privoščili kajenje in nihče ne bo zaradi tega postal reven????? ali pač bo . Ne vem sem pa takoj za , da se to preizkusi.