Svet
14 ogledov

Opazovalci ZN obiskali Treimso

Sirija Reuters
Člani opazovalne misije ZN v Siriji so danes obiskali vas Treimsa v osrednjem delu Sirije, kjer naj bi sirske sile v četrtek ubile več kot 150 ljudi.

V okolici Treimse je bila od petka predhodnica opazovalcev, ki je preverila, ali opazovalci lahko pridejo v vas in ali je tam po pokolu mirno. Danes pa je v vas prišla večja patrulja opazovalcev, ki bo preverila razmere na terenu. Ghoshehova je potrdila, da so opazovalci v vas prispeli v konvoju 11 vozil.

"Za dovoljenje za obisk vasi nismo prosili," je povedala Sausan Ghosheh in dodala, da je vodja opazovalne misije, general Robert Mood, že v petek poudaril, da so opazovalci pripravljeni prevetriti razmere na terenu.

Sirska opozicija trdi, da so vladne sile v četrtek Treimso najprej najprej obstreljevale s tanki in helikopterji, nato pa so vanjo vdrli še vojaki in pobili okoli 150 prebivalcev. Navedbe o četrtkovem dogajanju v revni Treimsi se zaenkrat močno razhajajo. Nekateri aktivisti pravijo, da je zaenkrat potrjenih kakih 30 smrtnih žrtev, drugi pa govorijo celo o 200 ubitih, čeprav njihove identitete ne poznajo.

Če se bodo višje številke izkazale za resnične, bo to najhujši pokol od začetka vstaje proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu marca lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.