Svet
6 ogledov

Oprostilna sodba sprožila val protestov

Protesti v ZDA
1/3
EPA
Večja mesta po ZDA so zajeli protesti zaradi odločitve šestih porotnic, da 29-letnega floridskega varnostnika Georgea Zimmermana oprostijo krivde za nenaklepni umor in uboj 17-letnega temnopoltega najstnika Trayvona Martina.

Protesti so med drugim potekali v New Yorku, Chicagu, Philadelphii, Washingtonu, Los Angelesu, San Franciscu, Bostonu, Detroitu, Baltimoru, Miamiju in predmestju Orlanda Sanforda, kjer je Zimmerman februarja lani ustrelil Martina, ki se je vračal iz trgovine na očetov dom.

"Prišla sem zato, ker mislim, da nihče ne sme ubiti otroka v Ameriki in se izogniti kazni. Zimmerman ne bi smel zalezovati in potem ubiti nedolžnega otroka," je dejala 28-letna Viola Benson, ki se je udeležila protesta na newyorškem Union Squareu.

Zahtevajo pravico!

Več tisoč ljudi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v New Yorku nosilo transparente proti rasizmu in proti Zimmermanu ter zahtevalo pravico.

Nacionalno združenje za napredek temnopoltih (NAACP), ki je največja organizacija temnopoltih Američanov v ZDA, je poslalo prošnjo na zvezno pravosodno ministrstvo, naj se sprožil preiskava in vloži obtožnica proti Zimmermanu zaradi kršenja državljanskih pravic Martinu ali zaradi zločina iz sovraštva.

Sprememba obtožbe malo verjetna

Ameriški pravni analitiki menijo, da pravosodno ministrstvo zaradi pritiska javnosti lahko sproži preiskavo, vendar ni verjetno, da bi bil Zimmerman znova obtožen. Umor je v pristojnosti držav in porota je povedala svoje, kar je v sporočilu za javnost poudaril tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je dejal, da je bila Martinova smrt tragedija za vso Ameriko.

"Zavedam se, da je primer vzbudil močna čustva in da bo odločitev porote vzbudila še močnejša čustva. Vendar smo država zakonov in porota je povedala svoje," je sporočil Obama in pozval k mirnim odzivom na odločitev.

Smrtonosna sila dovoljena

Tudi Bensonova je v New Yorku priznala, da je problem floridski zakon, ki omogoča uporabo smrtonosne sile, ne le če je človek dejansko ogrožen, ampak tudi če se le počuti ogroženega. Zaradi tega zakona se porota, ki je dobila tudi ustrezna navodila od sodnice Debre Nelson, ni mogla odločiti drugače.

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:53 15.julij 2013.

    Oproščen si tudi pri nas, če pijan pelješ preveč potnikov in zapelješ levo pred drveč avto in ti v avtu dva umreta.