Svet
28 ogledov

Organe kupovali Arabci in Izraelci

Turški kirurg Jusuf Ercin Sonmez zavrnil obtožbe, da naj bi opravljal presaditve Žurnal24 main
Podatki srbskega tožilstva za vojne zločine kažejo, da so bili glavni kupci človeških organov, ki so jih nezakonito odvzeli civilistom na Kosovu, bogati Arabci in Izraelci.

V dokumentih tožilstva z oznako 33-08 in delovnim naslovom Trgovina s človeškimi organi je navedeno, da so v mednarodno kriminalno združbo vpleteni zdravniki iz Izraela, Turčije, Brazilije in Filipinov. Tožilstvo se v svojih dokumentih sklicuje na poročilo o mednarodni trgovini z organi, ki ga je izvedla skupina strokovnjakov z newyorške univerze Columbia. Slednji so namreč ugotovili, da so glavni kupci človeških organov iz jugovzhodne Evrope bogati Arabci in Izraelci, objavlja Politika.

Tožilstvo se sklicuje tudi na raziskavo, ki jo je objavil American Cronicle, v njem pa je naveden podatek, da je na univerzitetni kliniki v Jeruzalemu leta 2001 okrevalo 60 bolnikov, ki so jim presadili ledvice neznanega izvora. V tej raziskavi je tudi navedeno, da prav zaradi tega številni Izraelci potujejo v vzhodno Evropo v spremstvu izraelskih zdravnikov. Med drugim naj bi obiskali Makedonijo, Bolgarijo, Kosovo in takratno ZR Jugoslavijo ter se s tamkajšnjimi podjetniki in zdravniki pogovarjali o ustanovitvi neke klinike.

Na čelu združbe Izraelec
V dokaz tem trditvam v srbsko tožilstvo navaja podatek, da so 15. novembra 2008 v Prištini aretirali Izraelca Mošeja Harela, ki ga bremenijo, da se je pogovarjal in organiziral nezakonito presaditev organov. Harela so aretirali v okviru preiskave proti skupini, ki je v kliniki Medikus v Prištini sodelovala pri nezakoniti presaditvi ledvic. Kot glavne "možgane" trgovine so takrat označili prav Harela in izraelskega kirurga Zapia Šapira.

Šapira se je sicer že leta 1999 pojavil v Skopju in tamkajšnjim zdravnikom ponudil sodelovanje na področju presaditve ledvic. Domnevno naj bi ta posel kasneje uresničili v Estoniji, Moldaviji in Turčiji, skupaj s turškim kirurgom Jusufom Ercinom Sonmezo, ki je na begu in so ga po pisanju Politike označili za glavnega kirurga za nezakonito presajanje ledvic.

Med podatki o trgovini z organi je naveden tudi bančni račun, ki ga je maja 2000 odprl Ervin Ohri s Kosova, ki je iskal darovalce za presaditev ledvic v Milanu in je pri albanski banki Kursimeve odprl bančni račun na ime Naime Ohri. Posebno poglavje v dokumentih srbskega tožilstva pa je namenjeno primeru "rumena hiša", v katerem so poročila o sodnomedicinskih preiskavah v tej ustanovi, še navaja Politika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.