Svet
58 ogledov

Osumljen 23-letnik, vpletena tudi ženska?

Napad v St. Petersburgu
1/40
EPA
Identiteta žrtev terorističnega napada v St. Petersburgu še ni znana. Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo, da po prvih podatkov med njimi ni slovenskih državljanov. Za napad naj bi bil kriv 23-letnik iz Kirgizistana, ki je bil povezan s skrajnim islamom.

Včerajšnja eksplozija na vlaku podzemne železnice je po zadnjih podatkih zahtevala 11 življenj, v bolnišnicah pa so po podatkih ruskega ministrstva za zdravje sprejeli 47 ljudi. 

Identitete žrtev oblasti še niso sporočile, a  tuji mediji poročajo, da so med poškodovanimi tudi mnogi otroci. 

S slovenskega zunanjega ministrstva so za STA potrdili, da po prvih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov. 

Rusko tožilstvo je že potrdilo, da je šlo za teroristični napad, ruski predsednik Vladimir Putin pa je napovedal maščevalni pohod

Napadalec 23-letnik iz Kirgizistana

Ruski mediji poročajo, da je iskanje krivca za napad osredotočeno osumljenca iz Kirgizistana. Moški naj bi bil star 23-let in povezan s skrajnim islamom. Kirgizistanske varnostne sile so sporočile, da je bombaš Akbarzhon Jalilov, rojen leta 1995 v Oshu. 

Ruske oblasti sodelujejo s kirgizistanskimi varnostnimi silami. Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena organizacija.

Tiskovna agencija Interfax je sporočila, da je moški umrl med eksplozijo, identificirali so ga na podlagi posmrtnih ostankov. Moški naj bi bil tako samomorilski napadalec, a tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitri Peskov navedb, da bi šlo za samomorilski napad še ni potrdil. 

Druga tiskovna agencija, Tass, je medtem poročala, da bi lahko bila v napad vpletena tudi ženska.

Ruski mediji so pred tem objavili fotografijo moškega srednjih let z brado, ki naj bi ga policija iskala v povezavi z napadom. 

Doma narejeno eksplozivno napravo je razneslo na vlaku med postajama Tehnologičeski institut in Senaja ploščad ob 14.40, na postaji Ploščad Vosstanija pa so v gasilnem aparatu našli neeksplodirano bombo in jo varno deaktivirali. 

Dve bombi, ena je eksplodirala, ena ne

Zaradi varnosti so zaprli vse postaje podzemne železnice v mestu in okrepili varnost na letališču Pulkovo ter tudi na podzemni železnici v Moskvi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.