Svet
1 ogledov

Pakistan začel ofenzivo proti talibanom

Talibanski uporniki so v zadnjih dneh v Pakistanu povzročili pravi kaos Žurnal24 main
Pakistanska vojska se je začela premikati proti talibanskim upornikom v Južnem Vaziristanu.

Okoli 28 tisoč vojakov pakistanske vojske s tankovsko in letalsko podporo se je podalo nad utrdbo talibanskih oboroženih sil, ki jim poveljuje Hakimula Mehsud, poroča BBC. Operacija se je začela po nizu samomorilskih napadov v državi, v katerih je v manj kot dveh tednih umrlo več kot 160 ljudi.

Vojaki se bodo na goratem in skalnatem področju na jugovzhodu države borili proti okoli 10 tisoč do 15 tisoč dobro izurjenim borcem iz vrst talibanov in pripadnikov mednarodne teroristične mreže Al Kaida. Pred zimo naj bi se število vojakov povečalo na 60 tisoč.

Nadnje se zgrinjajo s treh smeri, in sicer s severa iz mesta Razmak, vzhoda iz mesta Jandola in zahoda iz mesta Šakaj. Trenutno v regiji vlada policijska ura, ki so jo uvedli, potem ko so Talibani v zadnjih dnevih izvedli nekaj drznih in krvavih akcij. Večina komunikacij je motenih, vojska pa ne daje nobenih komentarjev.

Smrtonosni pas
Severni in Južni Vaziristan tvorita pas, od koder so uporniki izvajali napade na severozahodni Pakistan ter v del vzhodnega Afganistana. Za Južni Vaziristan se domneva, da je po 11. septembru 2001 prvo pomembnejše talibsko oporišče izven Afganistana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.