Svet
6 ogledov

Papež kljub krizi na drago potovanje

papež Žurnal24 main
Napovedan obisk papeža Benedikta XVI. v Španiji bo vernike in donatorje skupaj stal med 50 in 60 milijonov evrov. Kritiki opozarjajo, da je to, glede na trenutno gospodarsko stanje v državi, občutno preveč.

Papeževo potovanje v tujino je za organizatorje tako velik logistični kot finančni zalogaj. Organizatorji morajo namreč poskrbeti za najem velikega prireditvenega prostora, kjer lahko verniki pozdravijo papeža, in tudi za njegovo poostreno varovanje. Da o stroških nastanitve papeža in njegovih spremljevalcev ne govorimo.

Tokrat so kritiki še posebej glasni, saj bo papež obiskal državo, ki jo je močno prizadela gospodarska kriza. Brezposelnost v tej sredozemski državi je kar 20-odstotna, vlada pa je občutno znižala plače tudi javnim uslužbencem. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo sam obisk papeža stal med 50 in 60 milijonov evrov.

Kot so sporočili organizatorji, bodo del stroškov pokrili s prispevki več kot milijon vernikov, kolikor jih pričakujejo na festivalu Svetovni dan mladih in donacijami podjetij in posameznikov. Direktor gibanja Svetovni dan mladih 2011 Yago de la Cierva je za britanski časnik Guardian dejal, da so poskušali biti čim varčnejši pri organizaciji dogodka, ampak "mlade generacije - današnji mladi - imajo radi velike dogodke in Cerkev želi uporabiti vsa orodja, s katerimi bi lahko posredovala sporočilo Jezusa Kristusa".

Praznovanje dneva mladih je leta 1986 uvedel papež Janez Pavel drugi. Z njim je želel pri mladih utrditi katoliško vero. V Španiji se je dogodek zadnjič odvijal leta 1989.

Komentarjev 1
  • Mio Mondo 09:53 10.avgust 2011.

    papa vas ma rad.DAM PEJD LOPOV!