Svet
3279 ogledov

Papež razburil s to izjavo, je tokrat prestopil mejo dobrega okusa?

papež Frančišek Profimedia
Papež Frančišek je razburil z izjavo, ki naj bi jo izrekel na srečanju z italijanskimi škofi, ko je uporabil slabšalni izraz za geje. Frančišek je na srečanju med drugim dejal, da istospolno usmerjenim semeniščnikom ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki, so v ponedeljek poročali italijanski mediji.

Papež je na srečanju Italijanske škofovske konference (CEI), ki je potekalo prejšnji teden v Vatikanu za zaprtimi vrati, spregovoril o problematiki istospolnih duhovnikov. Pri tem je na vprašanje škofov, ali naj se odkrito istospolno usmerjenim semeniščnikom dovoli, da se izobražujejo za duhovnike, odgovoril, da ne.

Papež naj bi nato po poročanju časnikov La Repubblica in Corriere della Sera v italijanščini dejal, da je v Cerkvi že preveč homoseksualcev, pri čemer je uporabil vulgarni izraz pedrstvo oz. v italijanščini "frociaggine".

Nenamerna napaka ali ...?

Nekateri škofje so potrdili, da je papež na srečanju uporabil vulgarno besedo, pri čemer naj bi šlo za nenamerno napako papeža iz Argentine, ki mu italijanščina ni materni jezik. Navzočim je bilo jasno, da se papež ne zaveda, kako žaljiva je ta beseda v italijanščini, so povedali škofje.

O incidentu, ki naj bi se zgodil 20. maja, ko je Italijanska škofovska konferenca začela štiridnevno skupščino s srečanjem s papežem za zaprtimi vrati, naj bi sicer prvi poročal italijanski tračarski spletni portal Dagospia.

Papež Frančišek je v preteklosti že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Lani je celo dovolil blagoslov istospolnih parov. Vendar pa je tudi jasno povedal, da meni, da je homoseksualnost "greh, tako kot vsako spolno dejanje zunaj zakonske zveze".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 07:25 29.maj 2024.

    Če so pedri kot jih je imenoval papež semeniščniki in potem duhovniki je še vedno bolje kot pa če so duhovniki pedofili in tipi , ki mislijo , da si lahko nekaznovano privoščijo zlorabo žensk , ker jih ščiti cerkev. ...prikaži več Imamo tudi protestanstke cerkve , kjer se duhovniki lahko ustvarijo družino , kar je veliko bolj logično kot pa celibat Sicer naj še jaz povem nekoliko neprimerno. Bog nam je ustvaril kurce in pizde za fukat in ne samo za scat. Upam , da se ne boste preveč zgražali. Pa lep dan.

  • Nelaži 21:55 28.maj 2024.

    vsi papeži so lutke kabale, kar se je lepo izkazalo tudi pri kovid plandemiji, ko so pozivali vse vernike naj se cepijo proti kovidu. Ni čudno in hvalabogu, da vse več vernikov zapušča to leglo satanizma. Hvalabogu, da je Bog ...prikaži več tista univerzalna ljubezen, ki preveva celotno vesolje in tudi srce vsakega posameznika.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:03 28.maj 2024.

    Ha, ha, ha..., predlagam vsaj vse evropsko anketo, če že ne referendum, da ugotovimo katero besedo se večinsko uporablja v pogovornem jeziku za oznako istospolno usmerjenih moških!? Samo tako, da ugotovimo ali papež v neformalnih pogovorih (tega zagotovo ni izrekel ...prikaži več v uradnem govoru) potrjuje izjemo ali pravilo in da se mediji ne bodo rabili matrat z nedoglednimi nadaljevankami te zgodbe, ki je ni!?