Svet
3 ogledov

Papež v kondomih vidi še večjo nevarnost

Papež ostaja neomajen – ne kondomi, temveč zvestoba in spolna vzdržnost sta rece Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je med obiskom Kameruna dejal, da razdeljevanje kondomov le še slabša nevarnost HIV-a in aidsa, s čimer si je že nakopal ostre odzive.

Papež je namreč med govorom v Kamerunu dejal, da je epidemija HIV-a in aidsa tragedija, ki jo ni mogoče premagati z denarjem, prav tako pa ne z razdeljevanjem kondomov, saj to težave zgolj zaostruje. Po mnenju papeža je rešitev v duhovnem in človeškem prebujenju, v prijateljstvu s tistimi, ki zaradi okužbe in bolezni trpijo.

 

Bolna Afrika

Samo v Podsaharski Afriki po ocenah ZN živi 22 milijonov okuženih ljudi, kar je dve tretjini vseh okuženih na svetu.

Odgovor Francije, Belgije ...
Na njegove izjave so se odzvali aktivisti, ki navajajo, da se je delitev kondomov izkazala za eno redkih učinkovitih načinov zajezitve HIV-a, papežu pa očitajo, da mu je
od življenja Afričanov pomembnejša verska dogma. Francosko zunanje ministrstvo pa je v odzivu z "ostro zaskrbljenostjo" zapisalo, da se noče vpletati v doktrino Cerkve, da pa papeževe besede lahko resno ogrozijo zdravstvene politike ter vplivajo na nadaljnjo zaščito človeških življenj. Tudi belgijski zdravstveni minister je izrazil nezadovoljstvo nad papeževimi izjavami, kritike do takšnih stališč pa prihajajo tudi znotraj Cerkve.

Tudi Vatikan je že odgovoril na kritike in ponovil, da papež vztraja pri stališčih predhodnikov. Obenem v Vatikanu poudarjajo, da uporaba kondomov lahko vodi k tveganim navadam.

Prvi, a še kako pomemben obisk
Vodja Rimskokatoliške cerkve se od včeraj mudi na svojem prvem obisku črne celine v svojem pontifikatu. V tednu dni bo poleg Kameruna obiskal še Angolo. V govoru na letališču v kamerunski prestolnici Jaounde je dejal, da želi z obiskom simbolno objeti celotno afriško celino, z njenimi bolečimi ranami na eni, a tudi z velikanskim potencialom ter upanjem na drugi strani.

Papež naj bi v prihodnjih dneh večkrat nagovoril mlade in jim poskušal razločiti, zakaj Katoliška cerkev svetuje zvestobo in spolno vzdržnost kot najboljša načina za zajezitev bolezni. Papež se bo med obiskom srečal tudi s škofi iz celotne Afrike, nato pa v petek odpotoval v Angolo, ki si še ni opomogla od 27-letne državljanske vojne. Med svojim obiskom naj bi zahodni svet spomnil na njegove zaveze k pomoči Afriki, ki morajo ostati trdne tudi v času gospodarske krize.

Afrika je celina z najvišjo rastjo deleža katoličanov. Po podatkih Vatikana je krščenih 17 odstotkov od okoli 930 milijonov njenih prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.