Svet
10 ogledov

Pet let od umora Đinđića

Spomenik pokojnemu Đinđiću Žurnal24 main
Srbi danes zaznamujejo peto obletnico umora srbskega premierja Zorana Đinđića. Obletnica prihaja v času, ko je Srbija znova v hudi politični krizi.

Pred njegovim grobom se je že v torek zbrala dolga vrsta ljudi, tako mladih kot starih, ki so se želeli pokloniti pokojnemu politiku. Srbskega premierja so ostrostrelci ubili 12. marca 2003 pred vhodom v vladno poslopje. Morilci, ki so pripadali beograjski mafijski skupini Zemunski klan in razvpitim posebnim policijskim enotam Rdeče baretke, so bili lani obsojeni na skupno 378 let zapora.

Glavna organizatorja umora, nekdanji poveljnik Rdečih baretk Milorad Ulemek Legija in njegov pomočnik Zvezdan Jovanović, sta dobila po 40 let zapora, drugih deset obtoženih pa od 30 do 35 let. Peterica obsojenih je sicer še vedno na begu. Obsodba, sprejeta po maratonskem sodnem procesu, pa še ni pravnomočna.

Politično ozadje umora še vedno ni razjasnjeno. Šlo naj bi za očitno opustitev dela s strani policije. Tej dogodka ni uspelo preprečiti, čeprav je bil Đinđić le dva tedna pred umorom tarča spodletelega atentata. Pri tem pa je bil atentat z več strani, tudi nekega tabloida v lasti mafije, tako rekoč skoraj napovedan.

Đinđić Haagu izročil Miloševića
Đinđić, ki je leta 2000 postal prvi demokratično izvoljeni premier v Srbiji, je hitro začel proces demokratizacije in korenitih družbenih ter socialnih sprememb v Srbiji. V obdobju njegove vlade se je inflacija v Srbiji znižala z 41 na 15 odstotkov, ugodna pa je bila tudi gospodarska rast, poudarja Tanjug. Njegova vlada je začela sodelovati s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije; med njegovim mandatom so prijeli več haaških obtožencev, med njimi Slobodana Miloševića.

Po mnenju zahodnih diplomatov je Đinđić po večletni izolaciji Srbije pomembno prispeval h gradnji dobrih odnosov z Zahodom. Država je vendarle stopila na evropsko pot in kazalo je, da bo kmalu nadomestila, kar je bilo izgubljeno v Miloševićevem režimu. Atentat na Đinđića pa je ta proces močno ogrozil.

Na Aleji velikanov na beograjskem pokopališču, kjer počiva Đinđić, se bodo pokojnemu premierju danes ob 11. uri poklonili njegovi strankarski kolegi, nekdanji člani njegove vlade pa bodo ob 12.25 pred poslopjem srbske vlade, kjer je bil umorjen, pred spominsko ploščo položili venec. Premier v odstopu Vojislav Koštunica in člani njegove vlade pa bodo venec pred spominsko ploščo položili dopoldne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.