Svet
15 ogledov

Pivo bo teklo pod zemljo

Brugse Zot Profimedias
V belgijskem Bruggu piva iz pivovarne v polnilnico ne bodo več prevažali s tovornjaki, pretakalo se bo po ceveh pod zemljo.

Belgijska pivovarna De Halve Maan, poizvajalka enega najbolj priljubljenih znamk piva Brugse Zot, se zadnja štiri leta, odkar je polnilnico piva odprla zunaj Brugga, sooča z logističnimi težavami. Pivo, ki ga že že skoraj pol tisočletja varijo v centru mesta, na filtracijo in ustekleničenje prevažajo s tovornjaki v polnilnico zunaj mesta. Tovornjakli v srednjeveškem mestu povzročajo prometne zastoje, hrup in seveda onesnaženje. 

Pivo bo potovalo po treh kilometrih pivovoda

Temu več ne bo tako, saj je mestni svet je odobril nenavaden načrt. Zgradili bodo namreč podzemni cevovod in tako pivo pretakali po ceveh. Pivo, ki ga zdaj s tovornjaki prevažajo pet kilometrov, bo teklo po treh kilometrih dolgem polietilnem cevovodu, potovanje pa bo trajalo med 15 do 20 minut. Na uro se bo pretočilo šest tisoč litrov piva

 “Ta inovativna investicija bo zmanjšala število transportov s tovornjaki za 85 odstotkov," pravi Franky Dumon, predstavnik mestnega sveta. Emisije škodljivih plinov se bodo takop bistveno zmanjšale. “S tem bomo pridobili vsi, tako mesto, kot pivovarna."

Stroške bo krila pivovarna

Da ne bi povzročili škode na gotskih pročeljih in srednjeveških zvonikih, bodo pri gradnji cevovoda uporabili najnovejšo tehnologijo gradnje naftovodov in plinovodov. Dela se bodo po začela prihodnje leto, ocena stroškov del še ni znano, znano pa je, da jih bo krila pivovarnna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.