Svet
8043 ogledov

Plenković z Janšo na telefonu zaradi ukrepov Slovenije

Andrej Plenković EPA
Spremenjeni slovenski ukrepi ne bodo spremenili pogojev za potovanja Hrvatov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

"Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega," je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjali z Janšo.

Hrvaška Slovenija Hrvaška na rumenem seznamu. To morate vedeti.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Na Hrvaškem rastejo skrbi. Izenačen rekord dnevnih okužb.

"Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najbolj pomembnim sporočilom - higiena, dezinfekcija, distanca," je povedal.

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da "ne bo". "Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse," je odgovoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 20:52 03.julij 2020.

    Plenović se laže zarad volitev in resnica je čist drugačna,kot jo on razglaša.

  • Ivo 20:19 03.julij 2020.

    Kdo od naših politikov bo šel v zapor, ko bodo tuji turisti na slovenskih črpalkah pljuvali v naše črpalkarje in kateri od njih zboli? Kaj pa, ko se od njih naleze kakšen slovenski državljan, ki bo prijel po nesreči za ...prikaži več isto ročico na črpalki? Če se širi virus, zaprite meje, drugače odjebite s temi ukrepi, ki za Hrvaško ne pomenijo nič, bremenijo samo Slovence!

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:25 03.julij 2020.

    glede teh par stavkov iz članka bi pričakoval, da tudi skromno izobraženi preberejo in razumejo neko splošno sporočilo. ampak vrhunski znanstveniki in mednarodni strokovnjaki še tu komentirate vse razen vsebine, orožje, arbitraža, vreme... mi je jasno, da je nekaterim komentiranje ...prikaži več duševna hrana, ampak kakšen normalen komentar bi bil vseeno dobrodošel.