Svet
9 ogledov

Po 20 letih bo New York vodil demokrat

Bill de Blasio EPA
Po 12 letih vladavine Michaela Bloomberga bo vodenje New Yorka prevzel Bill de Blasio.

Demokrat Terry McAuliffe je dokaj tesno zmagal na torkovih guvernerskih volitvah v ameriški zvezni državi Virginiji, republikanec Chris Christie je brez težav osvojil drugi guvernerski mandat v New Jerseyju, New York pa je po dveh desetletjih spet dobil demokratskega župana, in sicer Billa de Blasia. Omenjene troje volitve so se končale v skladu z anketami.

Še najzanimivejša je bila tekma za guvernerja Virginije, ki jo je zaznamovalo precej dejavnikov. Nekdanji zbiralec denarja za bivšega ameriškega predsednika Billa Clintona McAuliffe je imel sredi oktobra v anketah veliko prednost pred republikanskim pravosodnim ministrom Virginije Kenom Cuccinellijem, vendar je ta do konca volitev skopnela na le okoli 60 tisoč od skupno 2,2 milijona oddanih glasovnic.

V New Yorku odločeno že septembra

Volitve za newyorškega župana so bile glede na ankete odločene že septembra, ko so demokrati opravili strankarske volitve in izbrali Billa de Blasia. Ta je v torek s 73 odstotki glasov proti 24 porazil nekdanjega podžupana Rudyju Giulianiju Joa Lhoto. Po 12 letih vladavine Michaela Bloomberga (najprej demokrata, potem republikanca, na koncu pa neodvisnega politika) so se meščani odločili, da podelijo večino glasov kandidatu, ki predstavlja najjasnejši rez z njegovo dediščino. Lhota je skupaj z Giulianijem poskušal strašiti pred vrnitvijo v grozljiva 70. in 80. leta, ko je mesto pod demokratskimi župani trpelo valove nasilja, vendar volilcev to ni ganilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.