Svet
11 ogledov

Po tekmi je letelo kamenje

V miritvi razgretih izgrednikov je sodelovala tako lokalna kot evropska policija Žurnal24 main
V etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici so se po porazu srbskih košarkašev na svetovnem prvenstvu v Turčiji z metanjem kamenja čez reko spopadli Srbi in Albanci.

Incident se je po poročanju tujih medijev zgodil, ko je skupina Albancev poskušala prečkati most, ki združuje z reko ločen albanski in srbski del mesta, in skandirala "Turčija, Turčija!" . Srbska skupina na drugi strani jih je pričakala s kamenjem. "K sreči do neposrednega spopada med skupinami ni prišlo," je povedal predstavnik lokalne policije Besim Hoti. Da bi skupini držali narazen, so na pomoč poklicali tudi evropsko policijo.

V izgredih je bilo po poročanju tujih medijev ranjenih sedem ljudi, med njimi po navedbah tiskovne agencije Associatd Press tudi francoski policist. Iz srbskega dela mesta so sporočili, da so v bolnišnico sprejeli mladeniča, ki je bil ustreljen. Poškodovanih je bilo tudi več policijskih vozil. Kamenje naj bi po zraku letelo kakih 20 minut, slišati pa je bilo tudi streljanje in eksplozije, poroča AP.

Nasilje se je zgodilo le dan potem, ko je Beograd podprl kompromisno resolucijo združenih narodov o Kosovu, ki priznava mnenje ICJ in pozdravlja pripravljenost EU za pomoč pri dialogu med sprtima stranema.

Kosovska Mitrovica, ki so jo na dva dela ločili pred 11 leti po vojni na Kosovu, je bila že večkrat prizorišče podobnih etničnih izgredov med skupnostima. Vsi poskusi pomiritve do sedaj so propadli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.