Svet
11 ogledov

Pobijajo otroke obtožene čarovništva

Verovanje v čarovništvo je v nekaterih delih Afrike še vedno močno prisotno. Žurnal24 main
V delih Afrike je čedalje več otrok obtoženih čarovništva in posledično ubitih, opozarjajo v Združenih narodih (ZN).

V ZN opozarjajo, da so najbolj ogroženi ulični, albino in invalidni otroci, piše BBC. Verovanje, da je čarovnik ali čarovnica lahko tudi otrok, je relativno nov razvoj dogodkov. Do sedaj so bile namreč najbolj pogoste tarče obtožb o čarovništvu ženske in stari ljudje.

Po mnenju ZN je k tovrstni zlorabi prispevala večja urbanizacija kontinenta, povojno razdejanje ter ekonomsko breme vzgoje otrok. Čeprav v ZN pravijo, da se ne da kaj dosti storiti pri izkoreninjenju verovanja v čarovništvo, pravijo, da se bodo borili proti nasilju nad otroki.

Največkrat so čarovništva obtoženi dečki med osmim in 14. letom starosti, obtožbe pa se običajno končajo v fizičnih napadih, mučenju in celo smrti. Ena od metod izganjanja hudiča vključuje tudi vlivanje bencina v oči in ušesa. K težavi naj bi prispevali še nekateri evangeličanski pridigarji, ki za izganjanje računajo tudi precejšnje vsote denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.