Svet
1 ogledov

Pod Husseinom mučil, sedaj zdravi

Sadam Hussein EPA
Zdravnik, ki je sodeloval v strahovitih mučilnih postopkih, načrtovanih s strani Sadama Husseina, zdaj zdravi ljudi v britanski bolnišnici.

Dr. Mohammed Kassim Al-Byati je leta 2004 dobil dovoljenje za opravljanje zdravniškega dela v Veliki britaniji, za kar se lahko zahvali laburistom. Pri pregledu niso odkrili njegove sporne zgodovine in tesnega sodelovanja s Huseinom oziroma njegovim režimom.

Njegova naloga je bila "zakrpati" žrtve, zato da so bili lahko naknadno izpostavljeni naravnost zastrašljivim mučilnim metodam. 2007 je kontaktiral pristonje in priznal svojo zgodovino. Želel je zaprositi za azil.

Neverjetno je, da mu tudi to ni preprečilo nadaljnjega služenja bajnih vsot v bolnišnici v Walesu. Marca 2007 je v enem intervjuju celo priznal, da se mu zdi, da mučenja tako ali tako ne bi mogel preprečiti. Nekaj mesecev kasneje so ga prijavili napsoeben oddelek za vojne zločince.

2008 je zaprosil za dovoljenje za delo, saj so mu v bolnišnici ponudili štirimesečno pogodbo. Navadno tisti, ki še nimajo azila, ne smejo delati. A evropska direktiva omogoča delo v primeru, če se nihče s primerom ni ubadal več kot 12 mesecev. Tako mu je uspelo doseči nemoteno opravljanje dela - a vprašanje je, kakšna bo zdaj njegova usoda, ko zgodba prihaja v javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.