Svet
107 ogledov

Pohod črnih vdov v Istri

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Črne vdove, nevarni in strupeni pajki, so se po poročanju hrvaških medijev razbohotile po Istri. Največ jih je na jugu Istre, od Vodnjana vse do Rovinjskega Sela.

Kot piše Večernji list, tudi ostali deli Istre niso varni pred nevarnimi pajki. "Največ jih je med nasadi oljk, kjer smo lani na samo enem kvadratnem mestu našli več kot tri gnezda črnih vdov. Najdemo jih tudi v mlajših nasadih oljk. Plenilcev pajkov tam ni, je pa kobilic, s katerimi se hranijo črne vdove, v izobilju,“ je povedal Nedjeljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Iz bolnišnice v Pulju sporočajo, da letos še niso dobili prijave ugriza črne vdove, protistrupa pa imajo dovolj.

Landeka dodaja, da črne vdove gnezdišča zapustijo že v maju, zunaj pa ostanejo vse poletje. "Ravno zdaj je čas, ko je zunaj polno odraslih samcev in samic. Odrasle samice pa so te, ki lahko s svojim ugrizom prebodejo človeško kožo,“ je povedal.

Na Hrvaškem opozarjajo, da črne vdove napadejo, če se počutijo ogrožene, če jih presenetimo. Kmetom priporočajo nošenje visokih obuval in rokavic, priporočajo pa tudi uporabo močnejših insekticidov. Kot še piše Večernji list, oljkarji ne priznajo radi, da so v njihovih nasadih črne vdove, saj bi v tem primeru lahko izgubili delovno silo.

Pik onemogoči gibanje
Pik črne vdove je zahrbten, saj naj ga sploh ne bi čutili, čez nekaj ur pa lahko nastopi krčevita bolečina, ki lahko tudi onemogoči gibanje. Najboljša pomoč je čim hitrejši obisk zdravnika; protistrupa naj bi bilo na Hrvaškem dovolj.

Neljubo srečanje s črno vdovo naj za mlade in zdrave ljudi ne bi bilo usodno, veliko slabše pa jo odnesejo kronični bolniki in starejši ljudje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.