Svet
28032 ogledov

Pohodnica umrla po napadu medveda. Imela je le 19 let

medved Romeo Mance
Medved nato napadel še reševalce in policiste.

V romunskem delu Karpatov je včeraj po napadu medveda umrla 19-letna pohodnica. Kot je poročal očividec, ki je poklical reševalce, je medved žensko napadel med pohodom v naravnem parku Bucegi južno od mesta Brasov. Zver so po prihodu reševalcev in policije ustrelili, saj je napadla tudi njih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalci so skupaj s policijo na kraj napada prispeli v manj kot uri, vendar je pohodnica po napadu medveda že preminula.

Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. V romunskem delu gorovja po ocenah oblasti živi približno 8000 rjavih medvedov, kar je druga največja populacija te zveri v Evropi. Največ rjavih medvedov živi v Rusiji.

V Romuniji se je že zgodilo, da so medvedi napadli pohodnike, vdirali na kmetije in v naseljih v iskanju hrane brskali po koših za smeti.

Romunski minister za okolje Mircea Fechet je po zadnjem smrtonosnem napadu pozval k povišanju kvot za odstrel medvedov. Najprej je omenjal letno kvoto 500 živali, pozneje je predlagano število znižal na 220.

Romunske oblasti so v preteklosti problem napadalnih medvedov poskušale reševati tudi z njihovih premeščanjem v druge regije, vendar ta strategija po besedah Fecheta ne deluje, še navaja dpa.

Rjavi medved medvedka z mladiči Slovenija Previdno: Blizu naselja večkrat opažena medvedka z mladiči Rjavi medved medvedka z mladiči Slovenija Toliko medvedov bodo morali lovci odstreliti letos

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 12:34 11.julij 2024.

  Karpati so ogromna površina v primerjavi z Kočevskim rogom in Snežniškimi gozdovi in v bistvu imamo v Sloveniji veliko več oziroma preveč medvedov v primerjavi z Romunijo.

 • sandi76 14:57 10.julij 2024.

  Predvidevam, da medved ni več med živimi. Pri nas bi zagnali vik in krik, kako ljudje posegajo v medvedovo okolje in kaj storiti, da se medvedi ne bodo počutili ogrožene !

 • Avatar luckyss1
  luckyss1 14:37 10.julij 2024.

  "Pohodnica umrla po napadu medveda. Imela je le 19 let"............Medved je bil dve leti mlajši...je to razlog za butast naslov ?