Svet
41 ogledov

Pokol na letališču v Moskvi

Prve fotografije s prizorišča so poslali potniki prek socialnih omrežij, kot je
1/2
Žurnal24 main
35 mrtvih na prometnem moskovskem letališču. Predsednik države že napovedal maščevanje. Interfax: Našli so glavo samomorilskega napadalca.

Po poročanju ruske agencije Itar-tass je na letališču Domodedovo ob 14.32 po srednjeevropskem času odjeknila silovita eksplozija.

"Vse vas bom pobil,"
naj bi pred detonacijo bombe med potniki z vsega sveta, ki so čakali na svojo prtljago, zakričal še neidentificirani napadalec. Priče so prek socialnih omrežij pošiljale fotografije ter poročale o raztreščenih človeških telesih in dimu, ki je zajel letališko stavbo.

Oglejte si prvi VIDEO s prizorišča, ki ga je priča posnela na mobilnik. Fotografije si oglejte na tej povezavi.

Za zdaj so oblasti potrdile 35 smrtnih žrtev, ranjenih pa je okoli 160 ljudi, od tega jih je 20 v kritičnem stanju. Ruske oblasti so potrdile, da so med umrlimi tudi tujci.

Ranjence so prepeljali v moskovske bolnišnice, varnost so povsod močno poostrili. Iz vsega sveta prihajajo sožalja, besede pretresenosti in obsodb napada.

Smrt med jemanjem prtljage
Ruski preiskovalci so že potrdili, da gre za teroristični napad. Ta se je zgodil v predelu stavbe za mednarodne prihode, kjer potniki jemljejo prtljago.

Številni mediji poročajo, da se je razstrelil samomorilski napadalec – po informacijah nekaterih naj bi bili celo trije –, po drugi strani pa ni izključena možnost, da je bila bomba v eni izmed torb.

S slovenskega MZZ so za Žurnal24 povedali, da po do zdaj znanih podatkih med žrtvami ni Slovencev, a veleposlaništvo v Moskvi podrobno spremlja razvoj dogodkov. Neposredno pred napadom je sicer na letališču pristalo letalo iz Dunaja.

Vsekakor pa preiskovalci sumijo, da je napad delo severnokavkaških teroristov. Čečenski uporniki še niso neposredno prevzeli odgovornosti. Vendar pa so se na spletni islamistični strani kavkazcenter.com pojavili številni komentarji, ki hvalijo napad.

Gost dim

Iz zgradbe se je po napadu valil gost dim, ljudje pa so panično bežali na plan. "Eksplodiralo je ravno poleg mene. Ni me zadelo, vendar sem čutila udarni val. Ljudje so padali," je povedala Jekaterina Aleksandrova, prevajalka, ki je čakala na svojo skupino potnikov.

"Vse se je zavilo v dim. Številni ranjenci so sami odšli na prosto, očitno v šoku. Šele nato so se začele vrstiti informacije, kam naj ljudje odidejo po pomoč."

Agencija Interfax poroča, da so na letališču našli glavo osebe, ki jo sumijo, da je izvedla napad. Šlo naj bi za moškega, starega od 30 do 35 let, arabskega porekla. Ista agencija poroča, da policija išče še tri moške, ki naj bi bili povezani z napadom.

Potniki tudi z Dunaja
V času od 14. ure do trenutka napada je na letališču pristalo okoli 20 letal, med njimi tudi iz New Yorka, Dubaja, Ašhabada, Kaira, Londona, Dunaja, Münchna, Hamburga, Tokia, Hurgade in Istanbula. Mesta za prevzem prtljage so bila zato polna, v bližini eksplozije je tudi letališka restavracija.

Medvedjev prek Twitterja obljublja maščevanje
Na napad se je odzval ruski predsednik Dimitrij Medvedjev in obljubil, da bodo napadalce našli in jih ustrezno kaznovali. Medvedjev se je javil prek Twitterja in zapisal, da žaluje za žrtvami napada, obenem pa je dejal, da je treba okrepiti nadzor na drugih letališčih in tudi drugih večjih objektih po državi, ki so namenjeni transportu.

Predsednik je že prestavil svoj torkov odhod v švicarski Davos na Svetovni gospodarski forum, kjer bi moral imeti uvodni govor. Kdaj bo odpotoval v Švico, za zdaj ni znano. Obračun z napadalci je napovedal tudi premier Vladimir Putin.

Po napadu so delnice na moskovski borzi povprečno izgubile dva odstotka vredbosti, za kar pet odstotkov pa so padle delnice ruskega letalskega prevoznika Aeroflot.

Največje, a ne najvarnejše
Letališče Domededovo je od središča Moskve oddaljeno okoli 40 kilometrov, gre pa za največje letališče v Rusiji po številu prepeljanih potnikov in količini tovora. Decembra je na njem prišlo do nesreče, ko sta pri zasilnem pristanku letala družbe South East Airlines umrla dva potnika.

Letališče je bilo v preteklosti že tudi tarča teroristov; leta 2004 sta se na dve letali z bombama pretihotapila čečenska skrajneža. Letali sta eksplodirali v zraku, umrlo je 90 ljudi.

Prvi s spornimi skenerji

Od takrat so na letališču zelo poostrili varnost, Domededovo je tako po nekaterih podatkih eno prvih velikih letališč na svetu, ki je že popolnoma prešlo na sporne telesne skenerje, ki "slečejo" človeka.

Fronta s Severnega Kavkaza v prestolnico
Analitiki menijo, da bodo islamski uporniki s Severnega Kavkaza letos okrepili napade v ruskih mestih pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v največji državi na svetu prihodnje leto.

Zadnji hujši teroristični napad v Rusiji se je zgodil lani marca, ko sta dve ženski iz nemirnega Dagestana na podzemni moskovski železnici sprožili peklenski napravi. Umrlo je 40 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.