Svet
1861 ogledov

Policija na terenu zaradi klim

Portofino Profimedia
Klimatske naprave so postale jabolko spora, zaradi katerega so na delu tudi policisti.

V italijanskem Portofinu, ki ima po zadnjem popisu 379 stalnih prebivalcev, zdrahe med prebivalci povzročajo kilmatske naprave. Lokalna policija je na lovu za prekrškarji, ki so si nezakonito namestili klimatske naprave. 

Portofino je od leta 1935 del narodnega parka in do pred nekaj leti je bila namestitev klimatskih naprav prepovedana. Zaradi čedalje toplejših poletij so pravila nekoliko sprostili. Lastnikom, ki so zaprosili za dovoljenje in zagotovili, da bodo zunanje enote namestili tako, da ne bodo kazile izgleda Portofina, so namestitev klimatskih naprav dovolili. 

Vsi niso sledili navodilom. Prekrškarje zdaj išče policija. The Guardian poroča, da so med januarjem in majem poročali o 22 primerih nezakonito nameščenih klimatskih enotah, nove primere pa so odkrili tudi v obdobju po 15. juniju.

Župan Portofina Matteo Viacava je zanikal navedbe italijanskih medijev, da se je policija za iskanje nezakonitih klimatskih naprav poslužila nadzora z droni. "Vse se je začelo prejšnjo zimo, ko je nekdo namestil klimatsko napravo, ki je pokrila velik del zelo ozke ulice," je povedal za The Guardian. "Poletja postajajo čedalje bolj vroča. Julij in avgust sta žogča in vlažna. Nočemo, da ljudje trpijo in ne morejo spati zaradi vročine. Vsi se zdaj zanašamo na klime. A Portofino je narodnem parku in moramo spoštovati določena pravila."

Portofino | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Časnik Corriere della Sera je poročal o sporu med prebivalci, ki so s prstom kazali en na drugega. Nekateri kršitelji so poskušali skriti svojo klimatsko napravo ali jo prikriti tako, da so jo prebarvali, da bi se zlila z okolico. 

V nekaterih primerih naj bi ljudje sprejeli povabilo na obisk k sosedu le zato, da bi na skrivajo fotografirali klimatsko napravo in fotografijo poslali policiji. 

Portofino je magnet za premožne in slavne. V teh dneh se tam mudi pevka Madonna. 

Tistim, ki kršijo pravila, grozi kazen do 43.000 evrov, če primer pristane na sodišču. Po besedah župana so večino primerov rešili. Cilj akcije naj ne bi bil kaznovanje ljudi. "Želimo le zagotoviti spoštovanje omejitev in ohranitev lepote Portofina," je dejal. "Klime je treba postaviti na mesta, ki niso vidna. Počasi, počasi bomo vse uredili."

Policija zadeve ni želela komentirati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:01 13.avgust 2024.

    "Portofino je magnet za premožne in slavne. V teh dneh se tam mudi pevka Madonna"...s A so policaji preverili, če je najela apartma (hišo), ki ima nameščeno klimatsko napravo po predpisih?