Svet
3025 ogledov

Policisti šokirani po ogledu posnetka na nadzorni kameri na avtocesti

kolona avtocesta Hrvaška Profimedia Kolona na hrvaški avtocesti.
Policisti so bili šokirani nad prizorom po hudi nesreči na avtocesti. "Česa takega še nisem doživel," pravi tiskovni predstavnik policije.

* - Fotografija je simbolna

V petek se je na nemški avtocesti med Homberg-Ohmom in Alsfeldom v okrožju Vogelsberg (Hessen), zgodila huda prometna nesreča, zaradi česar je nastal daljši prometni zastoj. Voznik ford fieste je iz neznanega razloga zapeljal s ceste, trčil v audija in se prevrnil. Dva potnika so odpeljali v bolnišnico.

Ko so si policisti s pomočjo nadzornih kamer ogledali kraj nesreče, so bili šokirani. Kot poroča nemški spletni portal Bild, je več otrok čakanje vozil v zastoju izkoristilo za igranjem nogometa na avtocesti, mama enega od otrok pa je vse skupaj snemala z mobilnim telefonom.

"Res še nikoli nisem doživel česa takega. To je izjemno nevarno. V najslabšem primeru celo usodno. Kot da ni dovolj nenavadno, da so se otroci igrali nogomet na avtocesti, je mati vse skupaj posnela," je povedal tiskovni predstavnik policije. Policisti so na avtocesto takoj napotili dodatno patruljo. Ko so prispeli, ženske in otrok ni bilo na spregled.

Nogometna žoga, Katar SP 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Prosimo vse, da nikoli ne pustijo, da se otroci igrati na avtocesti. Na splošno ni dovoljeno vstopiti na avtocesto v gostem prometu. Lahko vas oglobijo," je še dejal tiskovni predstavnik policije.

Čeprav policisti ravnanje žena in otrok v prometu ocenjujejo kot izjemno nevarno, preiskave zoper njih verjetno ne bo, saj identiteta ženske ni znana, še piše nemški spletni portal.

V primeru nesreče na avtocesti

Pri upravljavcu slovenskih avtocest, podjetju DARS, vsem, ki bi se kdaj znašli v prometni nesreči na avtocesti in hitri cesti, svetujejo, naj kraj nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujejo, ga označijo in ravnajo izjemno previdno. Ob zavarovanju kraja nesreče naj upoštevajo predvsem specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila.

Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, naj vozilo odstranijo na odstavni pas in ga na primerni razdalji označijo z varnostnim trikotnikom in prižganimi varnostnimi utripalkami.

kolona avtocesta Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je mogoče, naj se vozilo umakne na primerno mesto, denimo počivališče in se tam počaka na pomoč.
Če vozilo zaradi nesreče obstane na prehitevalnem ali voznem pasu in ga ni mogoče umakniti, naj se kraj na primerni razdalji čim prej zavaruje, nekdo od udeležencev pa naj prihajajoča vozila opozarja na nevarnost, vendar naj bo pri tem pozoren tudi na svojo varnost.

Policijo je treba o dogodku obvestiti čim prej. Med hojo po avtocesti in hitri cesti morajo osebe nositi odsevni brezrokavnik živo rumene ali oranžne barve.

Voznik in potniki naj vozilo zapustijo takoj, ko se prepričajo, da to lahko storijo varno in si nadenejo odsevne brezrokavnike. Vsi naj se umaknejo za varnostno ograjo, o nesreči takoj obvestijo policijo, voznik pa naj postavi varnostni trikotnik, s katerim druge udeležence opozori na nevarnost.

Udeleženci prometne nesreče na avtocesti in hitri cesti naj iz vozila ne izstopajo brezglavo, ampak naj se najprej prepričajo, v kakšnem položaju sploh je njihovo vozilo in koliko vozil je na cesti. Ob izstopu naj ne hodijo po nepotrebnem okoli vozila in naj ne ocenjujejo nastale škode, temveč naj poskrbijo predvsem za lastno varnost. 

Odstavni pas | Avtor: ITS ITS

Če se je vozilo obstalo na viaduktu, naj se tudi prepričajo, kam bodo iz vozila izstopili. Isti nasveti seveda veljajo tudi za zavarovanje vozil, ki na avtocesti ostanejo zaradi okvare.

Ostalim voznikom pa na DARS svetujejo, naj pred krajem nesreče ali zastoja na avtocesti poskrbijo za pravilno razvrščanje in omogočijo reševalnim vozilom hitrejši dostop do kraja in ponesrečencev. Med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu mora namreč biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • mph2 17:11 11.avgust 2024.

    Z vsemi kamerami ni znana identiteta??

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:10 11.avgust 2024.

    Nekatere nič ne sme zmotit,tudi če bi se bitka na polno bila.Kurje pameti nekaterih je čedalje več

  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:39 11.avgust 2024.

    Pa naj še kdo reče, da Slovenci nismo carji, celo precej bolj napredni Nemci so se začeli učiti od nas...