Svet
8 ogledov

Policisti ustrelili neoboroženo žensko z otrokom

Drama pred kongresom Reuters
Ameriški policisti so ubili neoboroženo žensko, ki je najprej poskušala zapeljati čez varnostne ovire pred Belo hišo, nato pa odpeljala proti kongresni palači. Kongres je bil več kot uro, dokler policija ni razglasila konca nevarnosti, zaprt.

Po doslej dostopnih informacijah je ženska v črnem avtomobilu poskušala prevoziti policijsko blokado nedaleč od Bele hiše na aveniji Pensilvanija. Agent tajne službe jo je hotel zaustaviti, vendar pa je voznico premagala druga ovira. Zatem je avto obrnila, vrgla agenta čez pokrov motorja in pobegnila proti kongresu. Za njo se je zapodila kolona policijskih avtomobilov. Dirka se je nadaljevala okrog kongresa. Policisti so na avtomobil streljali že med vožnjo, ko pa se je voznica zaletela blizu pisarniške zgradbe Hart, so streljanje nadaljevali.

V avtu tudi otrok

34-letna Miriam Carey iz Connecticuta, ki je avto vozila, je imela v avtu tudi enoletnega otroka. Policisti, ki so jo pokončali, so otroka odpeljali na pregled v bolnišnico, kjer niso ugotovili telesnih poškodb. Policija v Connecticutu je preiskala domovanje Careyjeve in išče motiv, ki pa je lahko bila le nagla jeza zaradi prometne blokade. Toda treba bo počakati do konca preiskave.

"Nekomu je počil film"

Uvodna poročila o streljanju pred kongresom so številne člane kongresa nagnala na misel, da gre za dejanje, povezano z njihovim delom oziroma nedelom pri sprejemanju proračuna, zaradi česar je od torka na prisilnem neplačanem dopustu skoraj milijon zveznih uslužbencev. "Ljudje so razočarani in jezni na kongres in mislim, da še posebno na republikance. Moja prva misel je bila, da je počil film komu že tako neuravnovešenemu. Imamo ljudi, ki delajo za vlado, in ne dobivajo plače," je dejal newyorški demokratski kongresnik Charlie Rangel.

Ni bila oborožena

Nekaj ur po incidentu je postalo jasno, da ni šlo za napad na kongres, ampak so streljali le kongresni in drugi policisti. Policija uradno ni potrdila ali zanikala, ali je bila voznica oborožena ali ne, toda izjave prič in neuradne izjave policistov nakazujejo, da ni imela orožja. Nanjo so streljali, ker ni upoštevala ukazov, naj se ustavi v posebej zavarovanem območju okrog kongresa. Poleg tega je pred tem sprožila incident pred Belo hišo. Poveljnica policije v Washingtonu Cathy Lanier je potrdila, da ni nobenih znamenj terorizma ali česa podobnega.

Komentarjev 8
  • privat 10:02 24.november 2013.

    tej bodo sami sebe pojedli...kmalu res sploh nebodo več vedli kaj naj delajo!

  • Luka Lovše 18:23 04.oktober 2013.

    Na zapadu ništa novo...

  • Avatar čavez
    čavez 10:04 04.oktober 2013.

    Ni daleč čas ko se bo to dogajalo tudi v Sloveniji.