Svet
542 ogledov

Politik izginil kot kafra, tu naj bi bil

Carles Puigdemont Profimedia
Za vodjo katalonskih separatistov Carlesom Puigdemontom se je v četrtek izgubila vsaka sled. Njegov odvetnik pojasnjuje, kaj se je zgodilo.

Sodnik španskega vrhovnega sodišča je danes od policije in notranjega ministrstva zahteval pojasnila glede izginotja vodje katalonskih separatistov Carlesa Puigdemonta, ki se je kljub grožnji z aretacijo v četrtek iz izgnanstva vrnil v Španijo, nato pa izginil.

Sodnik Pablo Llarena, ki je izdal nalog za aretacijo Puigdemonta, je danes zahteval pojasnila posebej od policije v Barceloni, kjer se je Puigdemont v četrtek pojavil na zborovanju svoje stranke Junts in nagovoril svoje privržence. Zatem se je za vodjem separatistov izgubila vsakršna sled, policija pa je za njim sprožila obsežno iskalno akcijo.

Katalonska policija je v četrtek sporočila, da je aretirala dva svoja policista zaradi suma, da sta pomagala Puigdemontu pri begu. Eden od njiju naj bi pomagal katalonskemu voditelju pobegniti s prizorišča v svojem avtomobilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska policija | Avtor: Profimedias Profimedias

Puigdemont naj bi glede na navedbe nekaterih njegovih sodelavcev medtem že zapustil Španijo. Kot je za katalonsko radijsko postajo RAC1 povedal generalni sekretar stranke Junts Jordi Turull, se je Puigdemont po obisku v Barceloni že odpravil nazaj v Belgijo, kjer je sicer preživel večji del svojega sedemletnega izgnanstva.

Kot je pojasnil Turull, namerava Puigdemont nadaljevati svoje delo iz Waterlooja južno od Bruslja. Katalonski voditelj je bil v Barceloni od torka zvečer, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Odvetnik zatrdil, da se Puigdemont nikoli ne bo predal

Odvetnik Puigdemonta Gonzalo Boye pa je danes za katalonski radio povedal, da je katalonski voditelj znova pobegnil v tujino. "Puigdemont je zunaj države," je dejal, drugih podrobnosti pa ni navedel.

V četrtek zvečer pa je na katalonski javni televiziji komentiral nagovor Puigdemonta, ki ga je ta imel v bližini parlamenta v Barceloni, pred glasovanjem o novi regionalni vladi. Kot je dejal, se je Puigdemont "vrnil domov", vendar pa ne želi razkriti, kje je ta dom. Zatrdil je še, da se Puigdemont "nikoli ne bo predal", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Katalonski kantavtor in vodja separatističnega državljanskega gibanja ANC Lluis Llach pa je na družbenem omrežju X sporočil, da ga je Puigdemont prosil, naj pove, da je "zdrav, na varnem in predvsem svoboden". Pri tem po poročanju dpa ni omenil, kje se 61-letnik nahaja.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • leonardo 12:53 09.avgust 2024.

    Nekateri lahko, drugi so kriminalci?Če bi se Katalonija osamosvojila bi bila ostala Španija v riti. In tega ta fant ne bo doživel kljub veliki želji.