Svet
16 ogledov

Ponoči 22 racij, prijeli 16 osumljencev

Racije v Bruslju EPA
Glavnega osumljenca napadov v Parizu med racijami v Bruslju niso našli. Še naprej je razglašena najvišja stopnja nevarnosti, zato bodo danes zaprte šole, univerze in podzemna železnica. Ljudi pozivajo, naj se ne gibljejo na krajih, kjer je veliko ljudi.

Belgijska policija je v racijah ponoči aretirala 21 terorističnih osumljencev, med njimi ni osumljenega Salaha Abdesalama, ki ga iščejo v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu. Po nekaterih informacijah naj bi se še vedno skrival v Bruslju in iskal načine, da pobegne v Sirijo.

Francija bo stopnjevala napade

Francoski predsednik Francois Hollande je srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom, s katerim sta se pogovarjala o skupnem nastopu proti teroristom, dejal, da bo Francija stopnjavala zračne napade na Islamsko državo v Siriji in Iraku. Napovedal je, da se bo vojaški akciji pridružila največja francoska letalonosilka Charles de Gaulle. 

"Popolnoma podpiram odločitev predsednika Hollandea za napade v Siriji in trdno sem prepričan, da bi morali mi storiti enako," je dejal Cameron v izjavi po novinarski konferenci. "Stopnjevali bomo napade, izbirali bomo tarče, ki bodo povzročilo največjo škodo njihovi vojski in teroristom."

PREBERITE ŠE: 

Racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA
22 zajetih, a brez glavnega osumljenca

Skupaj so izvedli 22 protiterorističnih racij v Bruslju in Charleroiju, je na novinarski konferenci povedal predstavnik zveznega tožilstva Eric van der Sypt

Kdo so prijeti osumljenci, policija ne razkriva, sporočili so le, da niso prijeli glavnega osumljenca za napade v Parizu ter med racijami v prestolnici in mestu Charleroi, kjer je mednarodno letališče, niso našli niti orožja niti eksploziva. 

Streljali na avtomobil z osumljencem

Policisti so v Molenbeeku streljali na avtomobil z osumljencem, ki je zapeljal proti njim in ga ranili. Policija je med racijami posvarila prebivalstvo, naj se ne ne približuje oknom, medije pa prosila, naj o policijskih premikih po mestu na socialnih omrežjih ne objavlja informacij in fotografij. Evakuirali so hotele in restavracije, prebivalstvo pa posvarili, naj med racijami ostanejo doma.

Racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA





                                                                                                                                              V Bruslju je še naprej razglašena najvišja, četrta stopnja terorističnih napadov. Ukrep utemeljujejo z resno in neposredno grožnjo z napadom na različnih lokacijah v mestu. Belgijski premier Charles Michel je dejal, da se "bojijo napadov podobnih tistim v Parizu, kjer bi več posameznikov istočasno izvedlo napade na različnih lokacijah".

Racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Univerze, šole, podzemna železnica bodo tako danes ostali zaprti. Za vikend so odpovedali številne javne prireditve, policija pa je prebivalce tudi pozvala, naj se ne zadržujejo na krajih, kjer je veliko ljudi. Na ulicah so policija in vojska. 

Racije v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 5
  • 108 11:55 23.november 2015.

    To je bolj zastrašujoče:http://nova24tv.si/aktualno/grozljiv-video-is-kako-novacijo-borce-za-dzihad-po-balkanu-plapola-tudi-slovenska-zastava/Zato je pomembno, da se uvede vojakov iz Rosiji v Bosni. Če bo to potrebno, bomo branili Slovenijo. To je moje mnenje. Lep pozdrav

  • Pepe007 11:27 23.november 2015.

    Pa res. Zapreš meje in nihče ne bo ustavil avta 200 metrov od meje in se čez njive peš sprehodil v sosednjo državo, ker je meja neprodušno zaprta.

  • 108 10:45 23.november 2015.

    Terorizma mora biti smrtna kazen. Za vso družino.Jaz sem v nasprotju s kolektivno odgovornostjo, ampak terorizem to je izjema. Izdajalci iz Zahodno Evropy ne razumejo kot bi moralo biti. Teroristi ne štejejo z ljudmi. Lep pozdrav iz Poljska