Svet
0 ogledov

Poročilo: sirske oblasti krive vojnih zločinov

Sirija Reuters
Amnesty International sirske oblasti obtožil vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.

Mednarodna organizacija Amnesty International (AI) v svojem poročilu opozarja na zločine proti človečnosti v Siriji, ki so jih zagrešile vladne sile. Imajo dokaze, da so sirski vojaki žrtve, tudi otroke, pregnali z domov in jih nato ustrelili. V nekaterih primerih pa se je celo zgodilo, da so zažgali njihove posmrtne ostanke.

"Kamorkoli sem šla, v vsako mesto in vas, povsod je bil podoben vzorec. Vojaki so v velikem številu za kratek čas vstopili v hiše. Šlo je za brutalne vdore, med katerimi so ubili mlade moške in požgali njihove domove. Tiste, ki so ji prijeli, so v priporu mučili," opozarja strokovnjakinja organizacije za krizne situacije Donatella Rovera.

Poročilo AI temelji na več kot tisoč intervjujih, ki so jih opravili s prebivalci 23 mest in vasi po vsej Siriji. Organizacija Varnostni svet Združenih narodov poziva k ukrepanju. Predlaga predajo primera Mednarodnemu kazenskemu sodišču in uvedbo embarga na prodajo orožja Siriji.

Ni politične volje

Francija je v sredo znova pozvala, naj varnostni svet v skladu s sedmim členom Ustanovne listine Združenih narodov uveljavi mirovni načrt Kofija Anana, s katerim bi ustavili nasilje v državi. Vendar temu nasprotujeta Rusija in Kitajska.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem poudaril, da nočejo ponoviti napake iz Libije. "Že večkrat sem ponovil, da naše stališče ne temelji na podpori predsediku Bašarju Al Asadu ali komurkoli drugemu. Nočemo videti razpada Sirije," je dejal.

Nasilje se nadaljuje

Nasilje v Siriji medtem ne poneha. Po podatkih Združenih narodov je bilo samo v sredo ubitih več kot 40 ljudi, od začetka protirežimskega upora marca lani pa že več kot 12 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.