Svet
36192 ogledov

Poskus atentata: Donalda Trumpa strel zadel v glavo

donald trump poskus atetntata pennyslvynia
1/10
Profimedia
Bivši predsednik ZDA Donald Trump je preživel poskus atentata, potem ko so na njegovem političnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. V incidentu je umrl eden od udeležencev zborovanja, poročajo ameriški mediji.

Televizija ABC poroča, da je bil napadalec ustreljen, Trumpa pa so pripadniki tajne službe, ki ga varujejo, nemudoma odpeljali na varno.

Na incident se je nemudoma odzval predsednik ZDA Joe Biden in obsodil napad ter izrazil upanje, da bo lahko kmalu govoril s svojim nasprotnikom na letošnjih predsedniških volitvah, je sporočila Bela hiša.

Biden je bil previden in incidenta ni takoj označil za poskus političnega atentata.

"Imam mnenje, nimam pa še nobenih dejstev," je novinarjem povedal Biden in izrazil olajšanje zaradi novic, da je Trump glede na poročila v redu.

Trumpov sin Donald Trump mlajši je sporočil, da je govoril z očetom, in dejal, da se ne bo nikoli nehal boriti za rešitev Amerike ne glede na to, kaj vse bodo radikalni levičarji storili proti njemu.

Podrobnosti incidenta sicer nemudoma niso bile znane. Trump je govoril na zborovanju privržencev, nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi.

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran, medtem ko je navzočim v dvorani kljubovalno dvignil pest, poroča ABC, ki dodaja, da je bil osumljeni strelec ustreljen in ubit, v napadu pa je umrla tudi oseba, ki je bila na zborovanju.

Tajna služba je kasneje sporočila, da je bila v napadu ubita ena oseba, dve pa sta bili resno poškodovani. CNN navaja besede prič incidenta, ki pravijo, da so pripadniki tajne službe pokončali napadalca, ki je streljal od daleč zunaj območja zborovanja, ki je potekalo na prostem.

Tajna služba je kasneje na mediju X objavila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici.

Biden je novinarjem dejal, da za takšno nasilje v Ameriki ne sme biti prostora, in izrazil hvaležnost, da je Trump na varnem in mu gre dobro.

"Molim zanj in njegovo družino in vse, ki so bili na zborovanju," je dejal Biden, ki se konec tedna nahaja na svojem domu v Delawaru in je v televizijskem sporočilu Američanom dejal, da se to ne sme dogajati v njihovi državi.

Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje. Fotografije si lahko ogledate v zgodnji fotogaleriji.

Napad so obsodili politiki tako demokratske kot republikanske stranke. Nekdanji predsednik Barack Obama je sporočil, da v ameriški demokraciji absolutno ne sme biti prostora za politično nasilje.

Napad so obsodili člani Bidnove vlade, med njimi obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken ter minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, ki je zagotovil, da delajo vse, kar je potrebno, da zagotovijo varnost predsednika Bidna in Trumpa.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Milijarder Elon Musk je na svojem mediju X objavil, da podpira Trumpa za predsednika ZDA in mu želi čim hitrejše okrevanje.

Tajna služba in FBI sta sporočila, da preiskava poteka. Če se bo izkazalo, da je šlo za atentat, bo to prvi poskus atentata na ameriškega predsednika (tistega na položaju ali bivšega) po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Nacionalni odbor republikanske stranke je kasneje sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom. Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo, poroča televizija CNN, ki navaja neimenovanega republikanskega uradnika.

Oglasil se je tudi Trump, ki se je zahvalil tajni službi in drugim policijskim agencijam za hitro ukrepanje. Izrazil je sožalje žrtvam in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA.

"O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko," je sporočil Trump.

Komentarjev 58
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:39 15.julij 2024.

    "Po prijavi udeležencev zborovanja, da so videli moškega s puško na strehi, se je tja podal policist, Crooks pa naj bi vanj nameril puško in policist se je umaknil." Tole je zelo neverjetno in mi bi rekli "balkansko", policist je ...prikaži več šel pogledat strelca očitno brez orožja (da bi ustrelil vsaj z zrak) in komunikacijske povezave z šefi varovanja!!! Temu verjamejo samo retardi alias MS,jernejIQ65,ddd,oneh.cmizdri alias kmodri in novi retard sandi76!!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:37 15.julij 2024.

    Blo je naštimano.....kljub temu da je folk opozarjal policijo da je moški s puško na strehi, se niso odzvali... ??? V državi kjer so policaji znani po temu, da prvo streljajo in pol sprašujejo ??!!! Malo morgen...!!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:36 15.julij 2024.

    Sam se je nastavil krogli in fantu kateri slabo meri in še to iz 150m...niste gladki!!!