Svet
4 ogledov

Potres sprožil več plazov

Italija potres zemeljski plaz Lipari otoki
1/5
Žurnal24 main
Potres, ki je stresel italijanski otok Lipari, je sprožil zemeljske plazove in rušenje skal, ki so med ljudmi povzročili paniko. Sprva so poročali o poškodovanih osebah, a kasneje zanikali.

Nekaj minut pred 15. uro je Eolske otoke, ki so priljubljena turistična destinacija, stresel potres z magnitudo 4,5.

Potres, ki je imel žarišče 19 kilometrov pod morsko gladino in okoli šest kilometrov stran od otoka Lipari, je sprožil več zemeljskih plazov in krušenja skal. Med prebivalci je zavladala panika.

Lokalni mediji so sprva poročali, da je poškodbe utrpelo sedem oseb, a so oblasti navedbe kasneje zavrnile.

"Ni ne žrtev ne poškodb. Situacija je pod kontrolo," je povedal predsednik italijanskega senata Renato Schifani, ki je v bližini dopustoval. Skale, ki so letele v morje, bi mu skoraj potopile jahto.



Po navedbah reševalcev pa je najmanj šest oseb doživelo napad panike. Med njimi jih je nekaj, potem ko se je sprožil plaz, skočilo v morje, kjer so jih opekle meduze. "Še nikoli nisem videla, da bi se zemlja tako tresla. Videla sem ljudi, ki so kričali in iz strahu skakali v vodo," je povedala Andrea Graffagnini.


Lipari je največji otok v skupini Eolskih otokov severno od Sicilije. Otočje je vulkanskega izvora, poseljenih pa je sedem otokov. Na otočju, ki je priljubljeno poletno letovišče, sicer živi okoli 14 tisoč stalnih prebivalcev. Otočje je organizacija Unesco leta 1997 uvrstila tudi med svetovno naravno dediščino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.