Svet
2 ogledov

Potres znova pretresel Sečuan

potres kITAJSKA UNICENJE MOST Reuters Žurnal24 main
Kitajsko provinco Sečuan je le nekaj dni pred olimpijskimi igrami in nekaj mesecev po katastrofalnem tresenju tal prizadel nov močan potres z magnitudo 6,0. Po zadnjih podatkih je umrl najmanj en človek.

Epicenter potencialno rušilnega potresa je bil okoli 50 kilometrov severozahodno od trimilijonskega mesta Guangyuan v globini 10 kilometrov. V bližini mesta je sicer velik jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija, vendar ni podatkov, da bi bil poškodovan. Je pa bilo v potresu huje ranjenih pet ljudi.

Provinco Sečuan je 12. maja letos stresel rušilni potres z magnitudo 7,9. Takrat je v provinci umrlo več kot 80.000 ljudi, samo v mestu Guangyuan 5000. Območje vse odtlej stresajo močni popotresni sunki, zadnjega so prebivalci, med katerimi jih je maja kar pet milijonov ostalo brez strehe nad glavo, čutili na začetku meseca.

Le nekaj ur pred potresom je po provinci potoval olimpijski ogenj, ki je tako opravil še zadnji kos poti pred povratkom v 1253 kilometrov oddaljen Peking, kjer bo v petek slovesno odprtje olimpijskih iger.

Treslo se je tudi v Indijskem oceanu
Skoraj istočasno so seizmološke naprave zaznale potres tudi v Indijskem oceanu. Potres je imel magnitudo 5,5, strokovnjaki pa niso izdali nevarnosti pred cunamiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.