Svet
14 ogledov

Potrjeno: Haider pijan kot čep

Haiderjev avtomobil je bil zaradi velike hitrosti in betonskih ovir po nesreči p
1/40
Žurnal24 main
Avstrijski tednik NEWS je objavil rezultate obdukcije pokojnega koroškega glavarja Jörga Haiderja, ki potrjujejo, da je bil glavar v času nesreče močno alkoholiziran. Sumi na zaroto so tako dokončno izhlapeli.

Jörg Haider je umrl 11. oktobra lani na obrobju Celovca v zgodnjih jutranjih urah, ko je njegov VW phaeton z veliko hitrostjo treščil v obcestno betonsko ograjo.

Tednik NEWS se je dokopal do dokumentacije, v kateri so združeni izsledki sodnomedicinske obdukcije, preiskava vozila in kraja nesreče z izjavami prič, radiološki izsledki in toksikološka preiskava.

Pil še tik pred vožnjo
Analiza trupla je pokazala, da je bil pokojni glavar v času nesreče močno opit. V krvi je imel v povprečju 1,77 promila alkohola, pri čemer je bila koncentracija v žilah v zgornjem delu telesa 2,08 promila v žilah, 1,88 pa v žilah bližje nogam. V seču je bila koncentracija že 2,29 promila, v želodcu pa kar 7,59 promila. To po mnenju patologov pomeni, da je glavar še tik pred vožnjo popil veliko koncentracijo alkohola, med drugim v obliki vodke, in da bi koncentracija alkohola v glavarjevem telesu še več ur presegala zakonsko dovoljeno mejo 0,5 promila. V telesu niso našli sledi zdravil ali prepovedanih substanc.

Ena zadnjih fotografij koroškega glavarja v usodni noči. © EPA

 
Mrtev v hipu
Vseeno pa je glavar po burnem večeru v enem izmed celovških gejevskih klubov, potem ko je še istega dne prisostvoval slovesnosti ob obletnici za Slovence usodnega koroškega plebiscita, sedel za volan svojega službenega phaetona in odbrzel proti domu. Kot še ugotavlja raziskava, se je glavar v trenutku nesreče na cesti, kjer je omejitev 50 km/h, vozil s hitrostjo 141 km/h, izvedenci pa niso našli napak na vozilu, ki bi lahko povzročile nesrečo.

Haider je bil v trenutku mrtev, saj so mu neznanske sile ob trčenju in prevračanju avtomobila odtrgale možgane. Navedena hitrost je tudi potrdila pričevanje ženske, ki jo je Haider prehitel, tik preden je zletel s ceste. Ženska je povedala, da je phaeton mimo nje švignil z najmanj dvakrat višjo hitrostjo od njene. Analiza nesreče je tudi ovrgla sum, da je nesrečo zakrivila omenjena voznica.

Sumi na zaroto ovrženi
Kakorkoli, obdukcija je dokončno ovrgla namigovanja, da je Haider žrtev zarote. Haiderjev tesni sodelavec, nesojeni naslednik in prijatelj, po lastnih pričevanjih celo intimen, Stefan Petzner je namreč dejal, da naj bi Haider umrl zaradi globoke vpletenosti velikih bank v mednarodno finančno krizo. Tako naj bi Haider Petznerju le nekaj dni pred smrtjo celo pokazal prozorno mapo z dokumenti, v kateri naj bi bila navedena imena. V tovrstne trditve po poročanju časnika Delo skoraj eno leto po nesreči verjamejo številni Korošci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.