Svet
18 ogledov

Predsednik podpira spremembe v vladi

Anibal Cavaco Silva EPA
Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva je včeraj potrdil v soboto dosežen dogovor o preoblikovanju vlade premierja Pedra Passosa Coelha, s čimer je naredil konec desetdnevni politični krizi v državi, ki sta jo povzročila odstopa finančnega in zunanjega ministra.

"Sedanja vlada ima še zmeraj moč, da izvaja svoje funkcije," je portugalski predsednik dejal v televizijskem nagovoru in zavrnil možnost takojšnjih volitev. Kot piše AFP, odločitev predsednika Anibala Cavaca Silve, ki mu ustava omogoča odstavitev vlade in razpis parlamentarnih volitev, pomeni vsaj začasni obstanek Coelhove desnosredinske vlade, potem ko je politična kriza naznanila morebitni nov val nestabilnosti na Portugalskem.

Dosegli dogovor

Politična kriza se je začela 1. julija, ko je odstopil finančni minister Vitor Gaspar, zaostrila pa se je, ko je iz protesta, ker je premier Pedro Passos Coelho za finančno ministrico imenoval Mario Luís Albuquerque, odstopil še zunanji minister in vodja manjše, konservativne koalicijske partnerice Paolo Portas.

V soboto so koalicijske partnerice sicer dosegle dogovor, ki naj bi omogočil preživetje desnosredinske koalicije. Dogovorile so se o imenovanju Portasa za podpredsednika vlade, ki bo odgovoren za koordinacijo ekonomske politike.

Kompromis za nacionalno rešitev nujen

Kljub izraženi podpori sedanji vladi pa portugalski predsednik opozarja, da je med vlado in opozicijsko socialistično stranko "nujno" treba doseči "kompromis za nacionalno rešitev" glede programa mednarodne pomoči, s čimer bi se izognili morebitni novi politični krizi.

Do politične krize na Portugalskem je prišlo v luči ostrih varčevalnih ukrepov in višanja davkov, ki so pogoji za 78 milijard evrov težak program mednarodne pomoči, za katerega se je Portugalska dogovorila s t. i. trojko – Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom.

Za program finančne pomoči se je sicer dogovorila socialistična stranka, a je njegovo uresničitev prevzela desnosredinska koalicija, ki je zmagala na volitvah leta 2011. Varčevalni ukrepi naj bi po mnenju mnogih le še zaostrili tri leta trajajočo gospodarsko recesijo in vodili v množične proteste po državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.