Svet
21 ogledov

Prepir doma? Popršite si nos.

prepir Shutterstock
Je med vami in vašim partnerjem veliko prepirov? Morda bi si morali uporabiti hormonsko pršilo za nos.

Študija je dokazala, da vdihovanje raztopine z vsebnostjo oksitocina naredi ženske mirnejše in prijaznejše, moški pa postanejo bolj čutni in pozitivno naravnani.

Oksitocin je hormon, ki ga človeško telo samo proizvaja v precejšnjih količinah. Najprej so spoznali njegovo pozitivno vlogo kot stimulator maternice pri rojevanju otrok in sledečem izločanju mleka iz mlečnih žlez, s čimer pomaga povezati mater in otroka. Zadnje čase pa prepoznavajo tudi njegov širši vpliv, denimo pri spodbujanju orgazma ali medsebojni privlačnosti ob prvem stiku. Zato ni čudno, da se ga drži neuradno ime "ljubezenski hormon". A vse dosedanje raziskave so se nanašale le na ženske, vpliv na moške pa je bil precej manj raziskan.

Raziskava švicarske univerze v Zürrichu pa se je osredotočila na ugotavljanje, kako oksitocin vpliva na stres in avtonomni živčni sistem med tistim, kar se med partnerji tako pogosto dogaja - prepirom. Takrat se namreč precej povišata srčni utrip in pritisk.

Skregati so se morali

47 parov, ki so bili poročeni ali pa skupaj že najmanj leto dni, je sodelovalo v ekperimentu. Udeleženci so bili po pisanju Daily Maila stari med 20 in 50 let. Sami so si izbrali tematiko, ki največkrat povzroča spor med njimi, nato pa so prek pršila za nos dobili v nos dozo oksitocina. A ne vsi, polovica udeleženih je dobila le t. i.placebo raztopino.

Po 45 minutah so pare pustili same v sobi z naročilom, naj se pogovorijo o perečih temah. Primerjava z tistimi ženskami, ki so vdihnile le placebo, je pokazala, da so tiste z oksitocinom v pršilu v pogovoru delovale veliko bolj prijazno, postavljale so tudi manj zahtev do partnerja. Moški pa so bili bolj pozitivno naravnani in so veliko bolj sodelovali v pogovoru.

Zanimivo je tudi, da je oksitocin pri ženskah povzročil padec delovanja živčnega sistema, pri moških pa ga je spodbudil.

Strokovnjaki napovedujejo nove raziskave, ki bi lahko pripeljale do širše uporabe oksitocina za preprečevanje vojn med zakonci. A to bi na koncu koncev še vedno pomagalo le pri tonu pogovora, končni dogovor bo še vedno odvisen od partnerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.