Svet
20215 ogledov

Prepovedali bodo klimatske naprave in satelitske antene na fasadah stavb

klima Profimedia
Kaznovali bodo tudi tiste, ki so klimatske naprave montirali.

Na Hrvaškem bo s 1. 1. 2025 začel veljati novi zakon o upravljanju in vzdrževanju stavb, o katerem je bilo doslej največ javnih razprav zaradi prepovedi oddajanja stanovanj v najem turistom in delavcem, razen če se s tem strinja 80 odstotkov solastnikov stavbe.

Hrvaška vlada želi vrniti prazna stanovanja v promet in spodbuditi dolgoročni najem.

Zagrožena je tudi globa za zapiranje balkonov

Če bo zakon sprejet, bo prepovedano tudi nameščanje klimatskih naprav in satelitskih anten na fasade stavb, ki so vidne z ulice, ter nedovoljene predelave stavb, kot je zapiranje balkonov ali lož brez soglasja. Za vgradnjo klimatskih naprav na ulično stran fasad stavb in zapiranje balkonov je predpisana kazen tako za solastnike, v katerih stanovanjih se izvajajo dela, kot za tista podjetja, katerih zaposleni vgradijo klimatske naprave v nasprotju z zakonom in za zaposlene, ki izvajajo montažo.

Z globo od 1000 do 5.500 evrov bodo kaznovali lastnika nepremičnine, ki bo izvajal sporne spremembe na stavbi, če bo brez soglasja sosedov oddajal stanovanje v kratkoročni najem ali delavcem, pa ga čaka globa od 2000 do 10.000 evrov.

Kazni za podjetja in odgovorne osebe, ki izvajajo z zakonom prepovedane posege, so bistveno višje, od 5500 evrov do 10.000 evrov. Z globo od 1000 do 5500 evrov se kaznuje tudi odgovorna oseba v podjetju, ki izvaja tovrstna dela.

Pri tem je pomembno, da zakon ne velja za nazaj, kar pomeni, da ne bo veljal za že vgrajene klimatske naprave, antene ali preurejene balkone.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Grof 15:02 27.avgust 2024.

    Berem, saj bi jo zamenjali, gre za Stojmenovo Duh, pa ne vedo s kom, enostavno je svobodi zmankalo debilov, do jeseni pa pa pičko odpeljat od koder je prišla pritepenka delat štalo iz Slovenije

  • Avatar Gato1987
    Gato1987 14:01 27.avgust 2024.

    Enako bi morali storiti tudi pri nas. Po stavbah so klime nameščene kot v kaki banana državi, kakor se komu zljubi...

  • Brane Kacjan 13:33 27.avgust 2024.

    Če bo lastnik brez soglasja sosedov oddajal stanovanje v kratkoročni najem ali delavcem, pa ga čaka globa od 2000 do 10.000 evrov!?? Katerih sosedov, levih, desnih, sp., zg., ali vseh v bloku? Ne more sosed oddajati sosedovo, lastnikovo stanovanje.