Svet
5 ogledov

Prepovedali prisilne teste nedolžnosti

Protesti v Egiptu. EPA
Egiptovsko sodišče je danes prepovedalo prisilno izvajanje testov za ugotavljanje nedolžnosti pri zapornicah v vojaških zaporih.

Takšno odločitev je sodišče sprejelo na podlagi tožb več egiptovskih organizacij za človekove pravice proti vrhovnemu vojaškemu svetu, ki je prevzel oblast v Egiptu po strmoglavljenju predsednika Hosnija Mubaraka.

"Sodišče ukazuje, da se prekine ugotavljanje nedolžnosti pri zapornicah v vojaških zaporih," je izjavil sodnik upravnega sodišča v Kairu Ali Fekri.

V dvorani je bila ob objavi prisotna Samira Ibrahim, ki je zaradi spornih testov vložila tožbo proti vojaškim oblastem. Skupaj še s 17 ženskami so jo marca priprli na trgu Tahrir in jo v vojaškem zaporu prisilili, da je opravila test nedolžnosti.

Izvedli ogromno testov

Organizacije za človekove pravice trdijo, da je egiptovska vojska izvedla veliko število tovrstnih testov pri zapornicah. Njihovi aktivisti, ki so bili danes navzoči v sodni dvorani, so odločitev sodišča pozdravili z glasnimi vzkliki podpore.

Prvič so se poročila pojavila na protestih

Poročila o testih nedolžnosti so se prvič pojavila po protestih na trgu Tahrir 9. marca, ki so prerasli v ljudsko vstajo, vojska je aretirala številne protestnike, med njimi tudi ženske.

Čeprav je egiptovska vojska zanikala opravljanje testov nedolžnosti je več vojaških generalov kasneje priznalo, da so jih dejansko izvajali. Tako naj bi preprečili trditve žensk, da so bile v zaporu spolno zlorabljene ali posiljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.